Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Още един рояк ми излезе и го хванах. Общо взето тази година от 6 кошери и 6те роиха, като пробвах да ги спра и в началото и на по-късен етап, нищо не помогна. Дори тези по слабите кошери и тях не можах да спра. В момента в който се засилиха и изроиха, като им бях да обем и тн .. обаче не та не ... Та ги свалях от дървета и лозичка и така ...
    Понеже като бройка станаха 10, мисля като пронесат майките и според силата им да ги събера, тъкмо за слънчогледа ще са силни ... Обаче изтървах акацията тази година ... Е може и да докача нещо малко, ми е съмнително. Защото те си работеха, явно е имало много пчели преди това ...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    При мен продължават да излизат роеве, явно сметките са ми грешни. Този също е на 4 рамки ... Понеже съм си у нас, ги хващам вече във въздуха, даже имам подобрена версия с количката, да не вдигам тежко че още крака е зле. И става много лесно, стига да си на място те сами си влизат ... ето една снимка ..... А времето направо ме удивява ... И ще бъде така до края на месеца, дъжд, бури и тн ..

https://drive.google.com/file/d/1aZA...ew?usp=sharing

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    При мен продължават да излизат роеве, явно сметките са ми грешни. Този също е на 4 рамки ... Понеже съм си у нас, ги хващам вече във въздуха, даже имам подобрена версия с количката, да не вдигам тежко че още крака е зле. И става много лесно, стига да си на място те сами си влизат ... ето една снимка ..... А времето направо ме удивява ... И ще бъде така до края на месеца, дъжд, бури и тн ..

https://drive.google.com/file/d/1aZA...ew?usp=sharing
    Преди 20-ина години, имах комшия, тогава около 90 годишен. Закусваше с попара от хляб и вино, а павурчето с ракия, му беше постоянно в джоба. И въпреки(или заради това), беше държелив и с всичкия си, и пълен с народни мъдрости. Та, той ми викаше така:
    "Ванкаа, за време и за мране, не се мисли, то само иде."

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Преди 20-ина години, имах комшия, тогава около 90 годишен. Закусваше с попара от хляб и вино, а павурчето с ракия, му беше постоянно в джоба. И въпреки(или заради това), беше държелив и с всичкия си, и пълен с народни мъдрости. Та, той ми викаше така:
    "Ванкаа, за време и за мране, не се мисли, то само иде."
    ) Ами за съжаление е така. Аз понеже съм планинар и катерач, все времето гледам, не е само зааради пчелите ... Но и с ракията съм много добре, пак така си я варим и така си пийвам. Едно време дядо ми винаги с едно бурканче на прозореца, бачка и си пийва ... Докато с другите неща се оправям лесно, с пчелите не е така. Но усещам че ще му хвана цаката, след като напълня всичките сандъци, които ми останаха завещание. Има само един още )

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ) Ами за съжаление е така. Аз понеже съм планинар и катерач, все времето гледам, не е само зааради пчелите ... Но и с ракията съм много добре, пак така си я варим и така си пийвам. Едно време дядо ми винаги с едно бурканче на прозореца, бачка и си пийва ... Докато с другите неща се оправям лесно, с пчелите не е така. Но усещам че ще му хвана цаката, след като напълня всичките сандъци, които ми останаха завещание. Има само един още )
    Е, стана ми интересно. Общо взето, чета с интерес, кой, какво пише тук. Знам, че си планинар, но за катерене май сега споменаваш. Това ми е много близка тема. Всъщност за класически алпинизъм ли става въпрос, или за скално катерене?

Р.Р.
    Ама и аз в очите на колегите, сигурно съм доста странна птица. Овчар, пчелар, дърводелец, строител, интересуващ се от алпинизъм.

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    kaloyanv пишеш че от 6 кошера и шесте са роили до сега, но ако е така нищо още не е приключило... видял си първите роеве, ми след тях има втори и някой път трети.
    преди години така станах на разноглед от три кошера - 7 роя хванах за седмица и ако един стар пчелар не ми беше казал какво да правя сигурно щеше да има и още роеве.
    след като е влязъл в роево настроение в корпуса има много мъчила (от там се люпят майките) при запечатване на първото мъчило, старата майка излиза със повечето пчели - това е първият рой и той е най голям. след това при излюпване на първите майки - които са повече от три-четири поради количеството майки и многото пчели се създава вторият рой в които има повече от една неоплодена майка. след около три дни иде ред на третия рой пак с повече от една майка и ако има още пчели може и четвърти да излезе.
    на теб играта ти е следната: имаш кошер в роево настроение - станалото станало вече.
    отваряш кошера и първо търсиш старата майка като успоредно с това наблюдаваш и четеш на всяка пита колко мъчила имаш. ако намериш старата майка и имаш повече от 3-5 бр. мъчила то този кошер е хванат точно преди излитане на първи рой. - тогава се вади старата майка от кошера с две-три пити с пчели в отделен кошер за свормиране на отводка, а в стария кошер се оставят най много две мъчила - едно отворено и едно затворено в целият кошер всички други се развалят.
    другият вариант е да не намелиш старата майка а мъчила които са вече излюпени и такива които са запечатани и такива отворени - това е вече изроял кошер и за да се прекрати по-нататъшно роене се оставят пак едно запечатано мъчило и едно- две отворени в целият кошер и всички други се развалят.
    не го ли направиш това ще си ловиш рояци докато в основните кошери почти не останат пчели.
    Този пост е редактиран от Ивайло_Иванов; 26.05.2023 в 08:33. Причина: допълване

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Мерси и аз ги знам тези неща. Обаче проблема е че уж оставяш едно мачило, но то може да е негодно. Ако оставиш 2-3 пак всичките се излюпват. Не винаги роят по няколко пъти, тази година ще разбера. ..

Иначе днес, отворих едната отводка и няма майка и реших да и дам мачило. Отворих един от роилите кошери, там квакаха, та развалих маточници и оставих най-добрия ) .. Обаче другите които махнах, взеха да излизат майки и едната се намъкна в кошера и сега не знам какво ще стане с този ....

Взех една от тези майки и я пуснах на прелката на този кошер, за който смятам че няма ... две пчели нещо я дърпаха малко, после я опипаха по лицето и си влезе и не видях да я гонят и да я изкарват ... Освен това за всеки случай им сложих и два маточника, които взех от другия кошер ...

Чудя се какво ли ще стане ...

Тука сега има акация, дали ще излизат още роеве ... ? баси ..

Иначе за катеренето, съм и като пчеларството от всичко по нищо. По малко алпинизъм, малко катерене ) .. малко ледено, миксово и тн ... Сега като гледам с краката как е, май няма да е скоро .

Тука пък се заимахме с лисици, има някакво увеличение на популациитие и идват вече в граски селски условия, преди не сме имали чак толкова много. Една влиза вкъщата както е осветено и отмъква чехли и обувки ... Настанила се е в съседния двор, където няма никой ...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •