Пазителя на кошерите...
20230523_123001.jpg
Пазителя на кошерите...
20230523_123001.jpg
Днес и утре се очертават хубави дни, мисля че бая ходят на акацията, поне колкото пчели са останали. Рояците леко ги подхванвам че основи има да правят. Какво ли ще е времето не е ясно. След утре го дават пак така следобедите да вали и нещо като бури, ама що ли ще е ............ тази година е шантава. Гледам черешите почти нямат плод ..
Много интересно, нали писах че излетя рояк от силния ми кошер преди точно 2 дни на 22ри .... А сега на прелката днес се позагледах една майка, ама явно се връща от оплождане, тама ми се стори все едно не я искат, обаче я държаха или бутаха и тя си влезе в кошера. Явно повече няма да рои, а пък аз си мислех че искат да я убият ... Ето и клип
https://drive.google.com/file/d/1qdl...ew?usp=sharing
Тези дни са много хубави и кошерите заработиха, до скоро не искаха да взимат сироп отводките, а сега започнаха яко да работят ..
Още един рояк ми излезе и го хванах. Общо взето тази година от 6 кошери и 6те роиха, като пробвах да ги спра и в началото и на по-късен етап, нищо не помогна. Дори тези по слабите кошери и тях не можах да спра. В момента в който се засилиха и изроиха, като им бях да обем и тн .. обаче не та не ... Та ги свалях от дървета и лозичка и така ...
Понеже като бройка станаха 10, мисля като пронесат майките и според силата им да ги събера, тъкмо за слънчогледа ще са силни ... Обаче изтървах акацията тази година ... Е може и да докача нещо малко, ми е съмнително. Защото те си работеха, явно е имало много пчели преди това ...
При мен продължават да излизат роеве, явно сметките са ми грешни. Този също е на 4 рамки ... Понеже съм си у нас, ги хващам вече във въздуха, даже имам подобрена версия с количката, да не вдигам тежко че още крака е зле. И става много лесно, стига да си на място те сами си влизат ... ето една снимка ..... А времето направо ме удивява ... И ще бъде така до края на месеца, дъжд, бури и тн ..
https://drive.google.com/file/d/1aZA...ew?usp=sharing
Преди 20-ина години, имах комшия, тогава около 90 годишен. Закусваше с попара от хляб и вино, а павурчето с ракия, му беше постоянно в джоба. И въпреки(или заради това), беше държелив и с всичкия си, и пълен с народни мъдрости. Та, той ми викаше така:
"Ванкаа, за време и за мране, не се мисли, то само иде."
) Ами за съжаление е така. Аз понеже съм планинар и катерач, все времето гледам, не е само зааради пчелите
... Но и с ракията съм много добре, пак така си я варим и така си пийвам. Едно време дядо ми винаги с едно бурканче на прозореца, бачка и си пийва
... Докато с другите неща се оправям лесно, с пчелите не е така. Но усещам че ще му хвана цаката, след като напълня всичките сандъци, които ми останаха завещание. Има само един още
)
Е, стана ми интересно. Общо взето, чета с интерес, кой, какво пише тук. Знам, че си планинар, но за катерене май сега споменаваш. Това ми е много близка тема. Всъщност за класически алпинизъм ли става въпрос, или за скално катерене?
Р.Р.
Ама и аз в очите на колегите, сигурно съм доста странна птица. Овчар, пчелар, дърводелец, строител, интересуващ се от алпинизъм
.
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))