Стесняването!
Сметни лицето на една килийка и ще получиш площа на питата.
Независимо от годишното време,пчелите непрекъснато почистват килийките.
Махни 1-3 от плодниковите рамки и виж,колко работа ще спестиш на пчелите,през зимата.
Осван това,есеното стесняване е пряко свързано с обновяването на плодниковите рамки.
Това важи за ДБ.
При ЛР и фарар,обновяването на рамките става по др начин.
Аз не отричам стесняването, само казвам, че има пчелари, включително и аз, които не го практикуват. Мога да напиша доводи, но няма смисъл. Истината за всеки е различна... Само не мога да се съглася, че има връзка между есенното стесняване и обновяването на питите. Аз като не стеснявам, да не би да не подменям пити...
Р.Р.
А, ако тези 1-3 рамки са пълни на 70-80% с мед?
Ми то и Данчо Друмев ги прави на акордеон ма полза има ли не знам
Това което правя аз есента досега е че когато има много мед, което се случва всяка година. Махам медна пита, защото при мен досега никога не е имало празна пита. Тези в средата винаги са с хубав венец. Затова че махам медна, може и да не е правилно, но така правя. Обикновено е една от крайните на които няма прашец. И пролета пак имад толкова мед, че ми се струва е възможно и да не им давам храна твърда. Правя го просто защото съм чел че трябва.
Нама правилно и неправилно. Няма задължително. Може да не се дава твърда храна, може да не се дава сироп, може да не се стеснява, разширява, третира(с химия, без химия) и т.н. Всеки трябва да намери неговия си начин, в различните райони, различните години...
Мисля, че начина на пчеларстване(хоби и полупрофесионално), донякъде и повече отразява вижданията и разбиранията за живота на всеки един от нас.![]()
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))