След 6-7 дни мъгла и мокреж, днес слънцето се показа за един час и пчелите се облетяха. Първите джанки тук-там отвориха единични цветове. Десетина дни по-рано... Ако прогнозата за липса на отрицателни мин. температури се сбъдне ще е добре.
След 6-7 дни мъгла и мокреж, днес слънцето се показа за един час и пчелите се облетяха. Първите джанки тук-там отвориха единични цветове. Десетина дни по-рано... Ако прогнозата за липса на отрицателни мин. температури се сбъдне ще е добре.
Screenshot_20230304_193427_Google.jpg
Някак,... ми се ще да вярвам.
Е, има -1, ама това да е.
Този пост е редактиран от Nik_m; 05.03.2023 в 07:12.
Времето ще е топло не ги гледайте тези прогнози. При нас сега майка ми каза, не си спомням такава аномалия. Миналата година по това време беше дъжд и сняг и натрупа, пазя си видео.
Джанките при мен и кайсиията са започнали да цъфтят. А това друг път се случва началото на Април. Съответно не стига че не съм пипнал кошерите освен да им сложа твърда храна, а има и вероятност да им пропусна развитието. Но аз така или иначе не ги стесних и това май ще се окаже плюс, тъй като дават хубаво време и няма да има проблем с температурите, поне до 20ти март.
Стесняването!
Сметни лицето на една килийка и ще получиш площа на питата.
Независимо от годишното време,пчелите непрекъснато почистват килийките.
Махни 1-3 от плодниковите рамки и виж,колко работа ще спестиш на пчелите,през зимата.
Осван това,есеното стесняване е пряко свързано с обновяването на плодниковите рамки.
Това важи за ДБ.
При ЛР и фарар,обновяването на рамките става по др начин.
Аз не отричам стесняването, само казвам, че има пчелари, включително и аз, които не го практикуват. Мога да напиша доводи, но няма смисъл. Истината за всеки е различна... Само не мога да се съглася, че има връзка между есенното стесняване и обновяването на питите. Аз като не стеснявам, да не би да не подменям пити...
Р.Р.
А, ако тези 1-3 рамки са пълни на 70-80% с мед?
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))