Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
Аз обтелвам вертикална и хоризонтално по 2 бр. за магазинни, а плодниковите 4 вертикално и 2 хоризонтално. Плодникови рамки въртя, след като подготвя зимуването в началото на септември. Тогава отнемам по 2-3 плодникови пити (12 рамки ДБ) и на определена бройка пчелни семейства си е цифра, която отнема доста време за центрофугирането. До преди около десетина години работех с 12 рамкова ценрофуга, която имаше кошници за 3 бр. плодникови рамки хордиално - мъка. Та си взех 44 рамкова, която върти плодникови 12 бр. радиално. Има една специфика, за която преди време, когато щеше да си купуваш центрофуга, бях споменал, а тя е че оборотите ги определям на око с първата партида на вида мед, като засилвам оборотите до момента, в който започнат да се появяват капки мед по стените на центрофугата, и спирам, когато спре да хвърля мед по стените. Нямам оборотомер, а и не ми е нужен, защото всеки мед е с различна консистенция, която зависи и от околната температура. Е, случвало ми се е да скъсам някоя друга пита, но в процентно отношение не е кой знае какво. В края на сезона, когато започнат да пълнят мед в строителната рамка (далака), съм се опитвал да въртя - абсурд. Направо ги пресовам и така извличам меда. А, да, относно "големите" производители, аз не се има за такъв, но времето ми за работа е ограничено в рамките на уикенда и като докарам стотина магазина, няма как да стане с малка центрофуга, въпреки всичко пак се бавим, и се е налагало да включвам в употреба и 12 рамковата, но по рядко.
При теб основните са магазинните. То в края на сезона всеки върти някакви плодникови ако е с дб. Но при все че ти е голяма центрофугата, 12бр. не са много. А я си представи че работиш само с плодникови, колко време ще ти отнеме за да си извадиш меда и колко ще остане по питите недоизцентрофугиран...но както и да е, колегата явно си има някаква схема която го устройва