Първоначално публикувано от
Pero Melifero
Не предполагах, че има толкова големи центрофуги позволяващи радиално въртене на ДБ поради 2 причини:
1. Като знам какво става с новоизградените магазинни при радиалното, недоумявам как биха произвели такава центрофуга. То плодниковите такива, сигурно ги прави на пастет...при хоризонтално обтелване де, за вертикалното не знам, може да е ок

2. Толкова голяма и вероятно доста скъпа центрофуга, би трябвало да е насочена към сериозни медопроизводители. Е, без да се засяга някой, кой ще се занимава професионално с пчеларство и ще гони високи добиви и производителност, ползвайки дб плодникови рамки?
Та от тук беше и въпросът ми към колегата Фри ФСБ, породен от явното ми невежество по въпроса. Сега ми се изясни всичко. Човека, поради проблема с късането, ще прави един вид даунгрейд, а не ъпгрейд както си мислех в началото. И все пак недоумението ми си остава де...
п.с. а относно моята центрофуга Калине, редят си се стандартно. Магазинните радиално, плодниковите хордиално. Но вече обтелвам магазинните с 3 хоризонтални тела или по един друг начин. С два хоризонтални, не мога да изкарам слънчогледа от новоизградените