Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
Не предполагах, че има толкова големи центрофуги позволяващи радиално въртене на ДБ поради 2 причини:
1. Като знам какво става с новоизградените магазинни при радиалното, недоумявам как биха произвели такава центрофуга. То плодниковите такива, сигурно ги прави на пастет...при хоризонтално обтелване де, за вертикалното не знам, може да е ок
2. Толкова голяма и вероятно доста скъпа центрофуга, би трябвало да е насочена към сериозни медопроизводители. Е, без да се засяга някой, кой ще се занимава професионално с пчеларство и ще гони високи добиви и производителност, ползвайки дб плодникови рамки?

Та от тук беше и въпросът ми към колегата Фри ФСБ, породен от явното ми невежество по въпроса. Сега ми се изясни всичко. Човека, поради проблема с късането, ще прави един вид даунгрейд, а не ъпгрейд както си мислех в началото. И все пак недоумението ми си остава де...


п.с. а относно моята центрофуга Калине, редят си се стандартно. Магазинните радиално, плодниковите хордиално. Но вече обтелвам магазинните с 3 хоризонтални тела или по един друг начин. С два хоризонтални, не мога да изкарам слънчогледа от новоизградените
Аз обтелвам вертикална и хоризонтално по 2 бр. за магазинни, а плодниковите 4 вертикално и 2 хоризонтално. Плодникови рамки въртя, след като подготвя зимуването в началото на септември. Тогава отнемам по 2-3 плодникови пити (12 рамки ДБ) и на определена бройка пчелни семейства си е цифра, която отнема доста време за центрофугирането. До преди около десетина години работех с 12 рамкова ценрофуга, която имаше кошници за 3 бр. плодникови рамки хордиално - мъка. Та си взех 44 рамкова, която върти плодникови 12 бр. радиално. Има една специфика, за която преди време, когато щеше да си купуваш центрофуга, бях споменал, а тя е че оборотите ги определям на око с първата партида на вида мед, като засилвам оборотите до момента, в който започнат да се появяват капки мед по стените на центрофугата, и спирам, когато спре да хвърля мед по стените. Нямам оборотомер, а и не ми е нужен, защото всеки мед е с различна консистенция, която зависи и от околната температура. Е, случвало ми се е да скъсам някоя друга пита, но в процентно отношение не е кой знае какво. В края на сезона, когато започнат да пълнят мед в строителната рамка (далака), съм се опитвал да въртя - абсурд. Направо ги пресовам и така извличам меда. А, да, относно "големите" производители, аз не се има за такъв, но времето ми за работа е ограничено в рамките на уикенда и като докарам стотина магазина, няма как да стане с малка центрофуга, въпреки всичко пак се бавим, и се е налагало да включвам в употреба и 12 рамковата, но по рядко.