Август тепътва да правя стартери, отглеждачи и толкоа много работа. Пчелоядите са на линия и само мен чакат. Това е цепене, повдигане за третиране и куп работа. След 15-20 дена вадене на мед да почвам тепърва да работя още един месец. Това няма как да стане. Това се прави Май - Юни не след края на сезона. Да направя някоя отводка Август е ОК, но цялия пчели не е опция за мен.
Чакай,чакай...какви стартери ,какви отглеждачи.Малко повече вяра в пчелите и в себе си.Смелост.Веднага след последната паша..Отваряш ,намираш майката,вадиш я от кошера,затваряш..ако имаш време подрязваш по яйца за по-добри маточници.Но и без да подрязваш пак ще стане.
Ако майката я бива я запазваш,аз в повечето случай я прехвърлям ...в пушалката.Успеваемост при мен над 90%. Ако те е страх от свещеви майки забрави горенаписаното..
При тези топли есени ще имаш пълен кошер с пчели зимата.Успех.
п.п.Майката "минала" през тази рамка със сигурност няма да иде в пушалката и със сигурност е изведена като свещева.
![]()
Какво означва да ме е страх, виждал съм, правил съм и знам какви способности имат. Да, излиза и по някоя качествена, но много рядко. Свещеви или самсмяна са слаби майки, те взимат гена на майката в кошера и няма как да направиш селекция. Последните проучвания покават че в тези 25% който предват майчините гени се предават най важните гени. Вече ако материала го подбираш ти е друго нещо. Аз вече имам желание да мина на по горно ниво и да работя с инструментални майки, а ти ме връщаш на първите ми пчеларски години![]()
Това с подбиране на материала и инструментално осеменяване си е чиста проба пунта мара, как е казал народа. Както не веднъж съм казал при кръстоските се получават 25х50х25 резултати. Какво ще каже това? 25 супер добри. 50 средна хубост и последните 25 тотал щета. Как обаче ще разбереш коя каква е е въпроса? С това се занимава Генетиката, а не кой да е пчелар. Единствено от пчеларя зависи да предостави добри условия, а от природата да е по благосклонна от към паша. Един пчелар няма как да разбере коя майка е добра, докато не започне да снася яко в кошера, но това пък зависи от природните фактори....
Тежко се говори с глухи!
Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!
Най-добрите майки, от гледна точка на еволюцията и вида, си остават роевите майки. Но,... хората искат пчели, които не се роят, които "дават" много мед, прашец и т.н., които са кротки..., ...,![]()
Този пост е редактиран от Кразз; 12.01.2023 в 18:15.
В момента има 362 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 362 гост (и))