Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 484

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Васил Георгиев Виж публикацията
    Нали точно тогава майките снасят "зимните пчели". Ще имат ли време да се запасят с достатъчно пчели за презимуването?
    Виж на пред съм писал. След като изчистиш акара около 15ти-20ти август пускаш майката. Има време да направи най малко 2 поколения, а може и 3-4 поколения в тези топли есени. Опита от тази есен с аресуваните майки е 8-9 междурания пчели към момента.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Виж на пред съм писал. След като изчистиш акара около 15ти-20ти август пускаш майката. Има време да направи най малко 2 поколения, а може и 3-4 поколения в тези топли есени. Опита от тази есен с аресуваните майки е 8-9 междурания пчели към момента.
    И защо ги арестувате мамите,направо извън кошера.Какво по хубаво да влезеш в новия сезон с "чисто нова майка".Остави го семейството ,той ще си изведе майка,ако ли пък стане фал връщай старата

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    И защо ги арестувате мамите,направо извън кошера.Какво по хубаво да влезеш в новия сезон с "чисто нова майка".Остави го семейството ,той ще си изведе майка,ако ли пък стане фал връщай старата
    Август тепътва да правя стартери, отглеждачи и толкоа много работа. Пчелоядите са на линия и само мен чакат. Това е цепене, повдигане за третиране и куп работа. След 15-20 дена вадене на мед да почвам тепърва да работя още един месец. Това няма как да стане. Това се прави Май - Юни не след края на сезона. Да направя някоя отводка Август е ОК, но цялия пчели не е опция за мен.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Август тепътва да правя стартери, отглеждачи и толкоа много работа. Пчелоядите са на линия и само мен чакат. Това е цепене, повдигане за третиране и куп работа. След 15-20 дена вадене на мед да почвам тепърва да работя още един месец. Това няма как да стане. Това се прави Май - Юни не след края на сезона. Да направя някоя отводка Август е ОК, но цялия пчели не е опция за мен.
    Чакай,чакай...какви стартери ,какви отглеждачи.Малко повече вяра в пчелите и в себе си.Смелост.Веднага след последната паша..Отваряш ,намираш майката,вадиш я от кошера,затваряш..ако имаш време подрязваш по яйца за по-добри маточници.Но и без да подрязваш пак ще стане.
    Ако майката я бива я запазваш,аз в повечето случай я прехвърлям ...в пушалката.Успеваемост при мен над 90%. Ако те е страх от свещеви майки забрави горенаписаното..
    При тези топли есени ще имаш пълен кошер с пчели зимата.Успех.

п.п.Майката "минала" през тази рамка със сигурност няма да иде в пушалката и със сигурност е изведена като свещева.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1673219106496.jpg
Прегледи:      96
Размер:	437.9 KB
ID:	11869

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Ако те е страх от свещеви майки забрави горенаписаното.
    Какво означва да ме е страх, виждал съм, правил съм и знам какви способности имат. Да, излиза и по някоя качествена, но много рядко. Свещеви или самсмяна са слаби майки, те взимат гена на майката в кошера и няма как да направиш селекция. Последните проучвания покават че в тези 25% който предват майчините гени се предават най важните гени. Вече ако материала го подбираш ти е друго нещо. Аз вече имам желание да мина на по горно ниво и да работя с инструментални майки, а ти ме връщаш на първите ми пчеларски години

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    Какво означва да ме е страх, виждал съм, правил съм и знам какви способности имат. Да, излиза и по някоя качествена, но много рядко. Свещеви или самсмяна са слаби майки, те взимат гена на майката в кошера и няма как да направиш селекция. Последните проучвания покават че в тези 25% който предват майчините гени се предават най важните гени. Вече ако материала го подбираш ти е друго нещо. Аз вече имам желание да мина на по горно ниво и да работя с инструментални майки, а ти ме връщаш на първите ми пчеларски години
    Понеже съм начинаещ в занаята, да попитам, какво означава "инструментални майки".

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от gln Виж публикацията
    Понеже съм начинаещ в занаята, да попитам, какво означава "инструментални майки".
    Това са изкуствено оплодени майки серия F0 те се селектират и се използват само за разплодни. Техните дъщери серия F1 трябва да са с много добри гени.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Това с подбиране на материала и инструментално осеменяване си е чиста проба пунта мара, как е казал народа. Както не веднъж съм казал при кръстоските се получават 25х50х25 резултати. Какво ще каже това? 25 супер добри. 50 средна хубост и последните 25 тотал щета. Как обаче ще разбереш коя каква е е въпроса? С това се занимава Генетиката, а не кой да е пчелар. Единствено от пчеларя зависи да предостави добри условия, а от природата да е по благосклонна от към паша. Един пчелар няма как да разбере коя майка е добра, докато не започне да снася яко в кошера, но това пък зависи от природните фактори....
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Най-добрите майки, от гледна точка на еволюцията и вида, си остават роевите майки. Но,... хората искат пчели, които не се роят, които "дават" много мед, прашец и т.н., които са кротки..., ...,
    Този пост е редактиран от Кразз; 12.01.2023 в 18:15.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Това с подбиране на материала и инструментално осеменяване си е чиста проба пунта мара, как е казал народа. Както не веднъж съм казал при кръстоските се получават 25х50х25 резултати. Какво ще каже това? 25 супер добри. 50 средна хубост и последните 25 тотал щета. Как обаче ще разбереш коя каква е е въпроса? С това се занимава Генетиката, а не кой да е пчелар. Единствено от пчеларя зависи да предостави добри условия, а от природата да е по благосклонна от към паша. Един пчелар няма как да разбере коя майка е добра, докато не започне да снася яко в кошера, но това пък зависи от природните фактори....
    Поръчал съм 2 броя заради това и ще видя коя ще ми хареса повече и ще раборя с нея. Решил съм и ще прабвам, взимал съм майки F1 и дават всичко по 2.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 362 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 362 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •