И финален резултатВчера гледам пред прелките изхвърлени търтееви ларви, стана ми ясно какъв е резултата. По обяд направиха едно хубаво облитане и видях че пчелите са доста и реших да ги прехвърля при запасните майки да не стават зян. Отворих и те бучат, 2 нямаха майки и имаха по 2-3 матоника (яд ме е че забеавих да снимам) и търтеево пило а 3тата имаше майка и имаше търтеево пило. Демек и 3те майки са пронеси неоплодени. Двете без майка ги сложих директно с рамката в кошертите, а тази с майката ги стърсих да не направят някой фал. Като цяло това се очакваше, шанса да съане нещо беше нищожен, но беше полезен опита. Видях как без да има пило, без летеж и най важното без акар, няма никакъв спад при пчелите вече 4 месеца. Това ще помогне за работата ми за напред.
Какво имаш в предвид? Идеята е, август спирам майките, няма да има пило, летежа ще намалее. Бонуси: няма амортизация на пчели от гледане на пило, по малко загуби от пчелоядите, тогава се събират и запасяват с мазнини. След това пускаш маиките септември, зареждат поне 2 поколения здрави зимни пчели без акари.
Ако разбираш Руски..https://www.youtube.com/channel/UCBo..._Ui6pihnZuszew
Точно там е тънкия момент. Трябва така да прецезираш нещата, че после да нямаш проблеми. За всеки раойон и година ще е различно. Аз мисля така. Майкта да направи поне нялко рамки пило ако е била блокирана. При мен никога не блокират майки понеже имам празен корпус под семейството и ако блокират 2ри, майката слиза в 1ви. Така че трябва да имаш достатачно пчели след като пуснеш майката да завъртят колелото. Утре ще снимам блокираните майки да видиш какво нещо е, направо радва окото.
Това за слънчогледа, че ги мори нямам идея от къде иде , по принцип много руснаци де прекъсват пилото твърдят, че трябва да е по- време на главната паша с уговорката, че преди това е правено поне 4-5г. племенна работа и са оставени семейства де не реагират крайно отрицателно на липса на майка.Но говоря за смяна на майката със свищева а не за карциране на майката
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))