Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 348 от 419 ПърваПърва ... 248298338346347348349350358398 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,471 до 3,480 от общо 4190
    VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Нова изненада. Днес ги накапах за нозематоза за втори път. ПРедния беше преди 10 дни. Този кошер отварям и то там не е останало почти никаква пчела. Явно старите пчели си отиват. Майката също я няма. Но пак съм изненадан и то много. Спрях нашествието на оси, обаче освен оси и пчели няма вече. Има някакво малко останало запечатано пило. Даже се чудя дали да го чакам, или да го тръскам и да прибирам кошерчето. Толкова занимавки с него и така и не разбрах какво му се случва и той тръгна така криво още от пролетта. Писал съм много за този кошер, обаче си остана загадка за мен. Виждам че един от силните кошери също е намалял от 10 на 8 междурамия пчели и ще го стестня. Другите са си както бяха и преди 10 дни. Към края на месеца ще третирам и с ОК за вароатоза.

Както каза Георги още преди "То добре е приел майката, ама какво ще му се случи" ... Еми е тва е, отслабване, нападение от оси и сега, няма пчели и майката изчезнала. А не е да са го нападнали другите кошери да го крадат, сигурен съм понеже го наблюдавам постоянно и меда си стои по питите, които му оставих последно.
    Ако наистина няма майка, няма какво да чакаш. Какво означава "почти никаква пчела"? При мен са презимували успешно семейства на 3 рамки.
    Какво ползваш против нозема?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ако наистина няма майка, няма какво да чакаш. Какво означава "почти никаква пчела"? При мен са презимували успешно семейства на 3 рамки.
    Какво ползваш против нозема?
    Означава че от 3 рамки, сега има 2-3 педи пчели, това се случи за 10 дни и майката изчезна. Иначе използвам сега Нозевит, и гледам да ги въртя през една година с друго .

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Не!Нищо не си спрял!
    Просто са измрели мъжките индивиди на оси и вълци.Всъщност,мъжките индивиди при осите,за разлика от медоносната пчела,се раждат след средата на лятото с единствената цел да оплодят бъдещите царици.При тях зимуват само оплодени майки,без свити,лобита и подобни....
    Да майсторе, прочетох темата и пролетта отрано започвам с борбата .. Имах предвид че за момента се поуспокоиха нещата.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Означава че от 3 рамки, сега има 2-3 педи пчели, това се случи за 10 дни и майката изчезна. Иначе използвам сега Нозевит, и гледам да ги въртя през една година с друго .
    Маркирана ли е майката? Щото има вариант да си е там, но ти да не я виждаш...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Маркирана ли е майката? Щото има вариант да си е там, но ти да не я виждаш...

Маркирана е, ама къде се беше дянала пущината а нямаше никакви пчели. Днес отварям кошера да го разтурям и я гледам на едната пита.... Няма пчели и викам сега ще махна още една пита и ще го оставя на 2 медови и едната където е майката. И така и направих. Обаче като слязох долу, видях че тая пита която съм махнал, на нея мед няма черна . И имаше прясно снесени яйца, но само в горния край, колкото една длан. Ама понеже няма пчели, чудих се чудих се и реших да не връщам тази рамка и това е ..
    Само грешки правя. Но пчелите според мен са колкото за 1 междурамие и нещо. Просто не виждам смисъл да стои на 4 пити. Няма кой да гледа това пило. Обаче майката е от тази година и интересното е че снася, толкова колкото пчели могат да се грижат за пилото май. Защото не виждам логика , беше снесла плътно в средата в горния край на питата, колкото една длан и плътно. На останалата част нямаше нито едно яйце.
    Чувствам се тъп, да си призная )

Иначе направих както Ангел писа и налях 100 мл сироп, да видя дали ще го вземат, ама утре заминавам за софия.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    бе нещо си ги омазал... да са спрели с пилото и сега пак да започнат ми е странно, а пък и тая пита, черната с яйцата, да няма меден венец по това време-хептен

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ако спре с пилото не би трябвало да пронесе толкова рано. По книга след 23ти декември, след като започне увличаването на деня, но тогава не съм отварял и реално не знам дали е така. Но около 2 месеца прави пауза. Това ще сбърка работота ако пронася от днеска за утре.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Ако спре с пилото не би трябвало да пронесе толкова рано. По книга след 23ти декември, след като започне увличаването на деня, но тогава не съм отварял и реално не знам дали е така. Но около 2 месеца прави пауза. Това ще сбърка работота ако пронася от днеска за утре.

Това не е обикновен кошер а един проблемен, без майка дето остана, не можа да си произведе 2 пъти и накрая му придадох купена. Ама той много отслабна. После го нападнаха яко оси и за да го спася го свих и преместих в малък сандък на съседно място. Затова останаха много малко пчели и тн ... Може би самото семейство се опитва да навакса някоя и друга пчела за зимата. Ама наистина много късно вече стана.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Днес реших да попогледна какво става. 20-ина дни ме беше натиснала друга работа и не бях минавал към пчелина. От 20 семейства, 4 от които отводки, 5 ги няма въобще, а други 10 са останали с по две шепа пчели. Останалите са по на 4-5 рамки. Най-лошото е, че не е само при мене така. Преди малко говорих с двама колеги от селото. И при тях е същото, че и по-лошо. При трети колега от 6 семейства няма нито едно...

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Днес реших да попогледна какво става. 20-ина дни ме беше натиснала друга работа и не бях минавал към пчелина. От 20 семейства, 4 от които отводки, 5 ги няма въобще, а други 10 са останали с по две шепа пчели. Останалите са по на 4-5 рамки. Най-лошото е, че не е само при мене така. Преди малко говорих с двама колеги от селото. И при тях е същото, че и по-лошо. При трети колега от 6 семейства няма нито едно...
    Лошо!...
    Някакви хипотези?

Страница 348 от 419 ПърваПърва ... 248298338346347348349350358398 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 5 гост (и))

1. maxtop

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •