Колеги, дайте малко акъл. Значи познахте естествено. Този кошер кривия, сега е поотслабнал и са го нападнали осите. ДРугите даже не ги доближават. ТАя година ми прави впечатление че има повече оси отколкото преди. Значи като стане топло, осите горе долу бягат, но като е студено си влизат и няма кой да им окаже съпротива. Стеснил съм входа, почти докрая, но пустите му и оси, все около тоя кошер се въртят, като не могат да влязат, се опитват някъде отстрани.
Има ли някакъв шанс да помогна на този кошер, някъде бях чел за някакви капани за оси, обаче аз ги познавам различните видове и тези ми се струват млади оси, още са слаби едни такива .. Но са нахални като за последно и долу така нападат каквото им падне ..
Когато имах проблем с пчелния вълк,сипах по хранилка с вода и ги затворих за 2 седмици така,че да няма влизане излизане....
Колегата Ангел позна, това е пчелен вълк, ние тук никога не сме имали толкова много, някаква страшна напаст е. Набарах едно леговище в земята и го унищожих, страшно голямо. Исках да ви пусна видео, обаче гугъл не го е одобрил още. Мислех си че нещата ще станат по-добре, обаче както винаги съм закъснял. Горе долу са изнесли към 6-7 кг мед. Затворих го напълно днес сутринта, обаче явно влизат отнякъде или са били вътре.
Капана не върши почти никаква работа.
Това което направих е че затворих кошера и махнах капака, остана само таванката с хранилката и осите отиват в хранилката с вода и се давят или набутват там. Като се напълни веднага сменям хранилките, а тази с осите ги додавям в кофа с вода. Доста съм изморил, обаче нападението е голямо и съм го подценил, нещо мазало.
Може би семейството няма да мога да го спася, обаче ще им дам отпор. При останалите семейства, дори не смее и 1 да доближи. Ама там има много пчелли, а този кекавия.. ..
Но този пчелен вълк е голяма напаст и не знам откъде такава огромна бройка се появи по нашия регион.
Иначе пчелите са си в единия край, младата майка снася, въпреки че вътре е мазало![]()
Но истината е че трябва задължително да има силни семейства, повече експерименти няма да си правя.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))