Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
Нямам нерви, днес отварям кошера и пак бучи ... Не съм гледал за майката, но вдигнах питата на която я пуснах, номер 2 и имаше много наснесени прясно яйца, някои вече станали на пило. Но има нещо нередовно в този кошер. Струва ми се че е станало нещо с майката отново. Млади пчели ли няма, какво остава. Защо не сложих една пита с люпещо се пило, както ми казахте. Ехххх, ще ми е за урок. Оставям го така и към края на месеца ще го махам, ако не се е оправил, но ме съмнява.

Нещо друго да ви питам, на 1ви август, сложих ленти варостоп, но за първа година реших да им оставя по половин-един магазин с мед, хем да им е широко заради жегите, хем да си го ядат. Гледам вече няма закъде да го държа и реших вече да махам магазините. Въпроса е че има мед още и хич не стана така както си мислех, те да го изядат за един месец. Сега ще не ща пак ще центрофугирам. Въпроса е този мед годен ли е за консумация след като съм сложил вече Варостоп лентите ? Друго нещо, приготвил съм мед и вода, вместо мед и захар. И като махна магазините ще им дам .. Това може ли да замести подхранването със захар и добра идея ли е ? Макар че чесно казано с толкова много мед по кошерите, ще им давам съвсем малко, нали майката да снася.
При положение, че майката вече снася в новия кошер, какво те притеснява?
Меда дали можеш да го ползваш за консумация ти сам ще си решиш след като прочетеш какви са активните съставки на лентите.
Ако искаш да свалят меда от магазина в плодника (разбира се първо трябва да се увериш, че самия плодник не е пълен) трябва да сложиш найлон между тях и да го подгънеш малко в някой далечен ъгъл, колкото да минават пчелите. Ако не свалят запечатания, трябва да го надраскаш.