Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 342 от 419 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,411 до 3,420 от общо 4190
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Тъй де, сега да ви кажа как стана работата. Големи жеги тука, чакам вече от утре най-накрая да се пооправи. Понеже времето взе да се развал , реших към 18.00 часа , да счупя пластмасите на клетката. За по сигурно съм прикачил клипче, горе долу от 2 мин и 50 секунди вдигам клетката. Ще видите че навсякъде е барут, всичко изсъхнало.

На 2 минута и 50 секунди като извадя клетката, понеже и е за първи път не мога да преценя отношението на пчелите, обаче ми се сториха спокойни. Държал съм я клетката ден и половина а не 48 часа, защото ми се стори, че утре сутрин може и да е лошо времето. Освен това като налях сироп, не са и чули да го пият, не го барат.

По - другата тема да ви известя. Защо аз съм вече уникален пчелар. Това е като при танците, музиката , изкуството и тн ..Като погледнеш отстрани си личи, кой е роден за певечц, кой за танцьор и кой за пчелар. Аз пипам с голям табиат, не че имам опит, но ми идва от вътре. Едни такива плавни движения, които не се учат, те ти идват отвътре. Понеже не мога да го обясня точно.

На клипчето след 3 мин и 30 секунда си личи, но малко е скапано понеже му смалих качеството, да се отваря по-бързо. Сигурен съм че ще оцените по достойнство моята сръчност !!!

https://drive.google.com/file/d/17KH...ew?usp=sharing

Да си отчупя главата да си отчупя. Отивам днес да гледам радостен, гледам първа, втора пита, докато стигна до клетката. Пак няма яйца. Стигам до клетката, повдигам я, майката там буксува нагоре надоле. Гледам, гледам и не вярвам на ушите си. Като погледнах, тези пластмасовите краченце не ги бях изкъртил напълно и те пак са се подгънали обратно и никакво освобождаване не се получи. Минаха 10 дни. Още 10 загубени дни. Тоя кошер явно не му е писано ... Чудих се чудих се, и направо отворих клеката и пуснах майката на питата и тва е. Гледам агресия няма. ... А тя тръгна веднага по черната пита да обхожда с още няколко пчели....

Това възможно ли е да стане? Толкова време без майка. 10 дни седи в клетка в кошера и да я приемат. По литературата пише, че ако не се освободи навреме я пиши бегала. Ако нищо не стане, просто този кошер ще го нося в склада.

Дали да подхранвам със захарен сироп? Проверих един от кошерите и те си взимат от магазина, че меда там е понамалял.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Да си отчупя главата да си отчупя. Отивам днес да гледам радостен, гледам първа, втора пита, докато стигна до клетката. Пак няма яйца. Стигам до клетката, повдигам я, майката там буксува нагоре надоле. Гледам, гледам и не вярвам на ушите си. Като погледнах, тези пластмасовите краченце не ги бях изкъртил напълно и те пак са се подгънали обратно и никакво освобождаване не се получи. Минаха 10 дни. Още 10 загубени дни. Тоя кошер явно не му е писано ... Чудих се чудих се, и направо отворих клеката и пуснах майката на питата и тва е. Гледам агресия няма. ... А тя тръгна веднага по черната пита да обхожда с още няколко пчели....

Това възможно ли е да стане? Толкова време без майка. 10 дни седи в клетка в кошера и да я приемат. По литературата пише, че ако не се освободи навреме я пиши бегала. Ако нищо не стане, просто този кошер ще го нося в склада.

Дали да подхранвам със захарен сироп? Проверих един от кошерите и те си взимат от магазина, че меда там е понамалял.
    Не е гарантирано, но лично аз мисля, че ще стане.
    На другия въпрос и сам знаеш отговора.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата

Имам чувството че съм си пречиш.
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово

Щом са минали 10 дни и майката си е жива и здрава, значи на практика, си е приета, макар и неосвободена.
    Какво е това изкъртване, това да не е тухлена стена, че да я къртиш! Капачетата най -лесно и елегантно се " къртят " с макетно ножче... и ги хвърляй на далеч.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Нямам нерви, днес отварям кошера и пак бучи ... Не съм гледал за майката, но вдигнах питата на която я пуснах, номер 2 и имаше много наснесени прясно яйца, някои вече станали на пило. Но има нещо нередовно в този кошер. Струва ми се че е станало нещо с майката отново. Млади пчели ли няма, какво остава. Защо не сложих една пита с люпещо се пило, както ми казахте. Ехххх, ще ми е за урок. Оставям го така и към края на месеца ще го махам, ако не се е оправил, но ме съмнява.

Нещо друго да ви питам, на 1ви август, сложих ленти варостоп, но за първа година реших да им оставя по половин-един магазин с мед, хем да им е широко заради жегите, хем да си го ядат. Гледам вече няма закъде да го държа и реших вече да махам магазините. Въпроса е че има мед още и хич не стана така както си мислех, те да го изядат за един месец. Сега ще не ща пак ще центрофугирам. Въпроса е този мед годен ли е за консумация след като съм сложил вече Варостоп лентите ? Друго нещо, приготвил съм мед и вода, вместо мед и захар. И като махна магазините ще им дам .. Това може ли да замести подхранването със захар и добра идея ли е ? Макар че чесно казано с толкова много мед по кошерите, ще им давам съвсем малко, нали майката да снася.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Нямам нерви, днес отварям кошера и пак бучи ... Не съм гледал за майката, но вдигнах питата на която я пуснах, номер 2 и имаше много наснесени прясно яйца, някои вече станали на пило. Но има нещо нередовно в този кошер. Струва ми се че е станало нещо с майката отново. Млади пчели ли няма, какво остава. Защо не сложих една пита с люпещо се пило, както ми казахте. Ехххх, ще ми е за урок. Оставям го така и към края на месеца ще го махам, ако не се е оправил, но ме съмнява.

Нещо друго да ви питам, на 1ви август, сложих ленти варостоп, но за първа година реших да им оставя по половин-един магазин с мед, хем да им е широко заради жегите, хем да си го ядат. Гледам вече няма закъде да го държа и реших вече да махам магазините. Въпроса е че има мед още и хич не стана така както си мислех, те да го изядат за един месец. Сега ще не ща пак ще центрофугирам. Въпроса е този мед годен ли е за консумация след като съм сложил вече Варостоп лентите ? Друго нещо, приготвил съм мед и вода, вместо мед и захар. И като махна магазините ще им дам .. Това може ли да замести подхранването със захар и добра идея ли е ? Макар че чесно казано с толкова много мед по кошерите, ще им давам съвсем малко, нали майката да снася.
    При положение, че майката вече снася в новия кошер, какво те притеснява?
    Меда дали можеш да го ползваш за консумация ти сам ще си решиш след като прочетеш какви са активните съставки на лентите.
    Ако искаш да свалят меда от магазина в плодника (разбира се първо трябва да се увериш, че самия плодник не е пълен) трябва да сложиш найлон между тях и да го подгънеш малко в някой далечен ъгъл, колкото да минават пчелите. Ако не свалят запечатания, трябва да го надраскаш.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    При положение, че майката вече снася в новия кошер, какво те притеснява?
    Меда дали можеш да го ползваш за консумация ти сам ще си решиш след като прочетеш какви са активните съставки на лентите.
    Ако искаш да свалят меда от магазина в плодника (разбира се първо трябва да се увериш, че самия плодник не е пълен) трябва да сложиш найлон между тях и да го подгънеш малко в някой далечен ъгъл, колкото да минават пчелите. Ако не свалят запечатания, трябва да го надраскаш.

Мерси за отговора. Но да ти кажа какво се получава, понеже за първи път оставям мед в магазина. Това явно е грешка и сега си бия тиквата. Не зная по каква причина, тази година слънчогледовия мед изкрастализира за 2 седмици, който свалих и сложих в буркани.

И сега това се оказва големия проблем. Тръгнал е да кристализира по магазинните пити. Разпечатах го, но не мога да го извадя. Изкарах го на слънце дано да помогне и ще пробвам пак. Ако не стане, пръскам питите с вода и ги връщам обратно в кошерите, да ги правят каквото искат.

Но никога не съм виждал този слънчогледовия мед, да тръгне да кристализира толкова бързо в кошерите. Явно няма достатъчно пчели и затова. Повече няма да го оставям така. Нито го взеха да се хранят, а пък сега не мога и да го извадя.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Мерси за отговора. Но да ти кажа какво се получава, понеже за първи път оставям мед в магазина. Това явно е грешка и сега си бия тиквата. Не зная по каква причина, тази година слънчогледовия мед изкрастализира за 2 седмици, който свалих и сложих в буркани.

И сега това се оказва големия проблем. Тръгнал е да кристализира по магазинните пити. Разпечатах го, но не мога да го извадя. Изкарах го на слънце дано да помогне и ще пробвам пак. Ако не стане, пръскам питите с вода и ги връщам обратно в кошерите, да ги правят каквото искат.

Но никога не съм виждал този слънчогледовия мед, да тръгне да кристализира толкова бързо в кошерите. Явно няма достатъчно пчели и затова. Повече няма да го оставям така. Нито го взеха да се хранят, а пък сега не мога и да го извадя.
    Ами щом толко бързо кристализира, тая процедура с напръскването с вода по-добре я отложи за напролет, а не да ги мъчиш пчелите с такъв мед зимата...
    А ако не се получи, а много искаш да освободиш питите от кристализиралия мед може да се възползваш от метод, който видях в един руски клип: Разпечатваш кристализиралите рамки и ги потапяш във вода (добре е да се притиснат отгоре защото впоследствие изплуват). След едно денонощие за магазинните, (подреждам ги прави) само ги отцеждаш от водата, без никакви останки от мед по тях. За плодниковите трябваха по две денонощия, тъй като нямах толкова висок съд и се налагаше след първото потапяне да ги обръщам и да изчакам още едно денонощие (пробвах легнали, но резултата не ми хареса)
    А водата през която прекараш 2-3 "партиди" много се харесва на пчелите...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Ами щом толко бързо кристализира, тая процедура с напръскването с вода по-добре я отложи за напролет, а не да ги мъчиш пчелите с такъв мед зимата...
    А ако не се получи, а много искаш да освободиш питите от кристализиралия мед може да се възползваш от метод, който видях в един руски клип: Разпечатваш кристализиралите рамки и ги потапяш във вода (добре е да се притиснат отгоре защото впоследствие изплуват). След едно денонощие за магазинните, (подреждам ги прави) само ги отцеждаш от водата, без никакви останки от мед по тях. За плодниковите трябваха по две денонощия, тъй като нямах толкова висок съд и се налагаше след първото потапяне да ги обръщам и да изчакам още едно денонощие (пробвах легнали, но резултата не ми хареса)
    А водата през която прекараш 2-3 "партиди" много се харесва на пчелите...
    Така направих с питите както ми каза. Просто нямам време и така е по лесно .. Занапред ще внимавам какви ги върша. Иначе меда който се извъртя е много хубав. Някакъв сбор е от липа, мана и разни билки. Но е много малко. Слънчогледа около 20 кг, сега седи в един леген с вода, да се отмие от питите

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Така направих с питите както ми каза. Просто нямам време и така е по лесно .. Занапред ще внимавам какви ги върша. Иначе меда който се извъртя е много хубав. Някакъв сбор е от липа, мана и разни билки. Но е много малко. Слънчогледа около 20 кг, сега седи в един леген с вода, да се отмие от питите
    Преди време ти писах, че с тия ДБ класици мъчиш и пчелите мъчиш и теб си ако бяха на подвижно дъно слагаш магазините под плодника и си пиукаш ако е запечатан и имат мед в плодника си седи до пролетта после пролетта разпечатваш както са отдолу и е най доброто подхранване. А за кристализирал мед съм чел на скара и от долу гореща вода тоест от парата това при варягите а канадците си имат топла стая тоест седят определено време на някаква топлина и ставало работата , че те имат някакъв буреняк ,,златна пръчка,, де тук върви за билка ама нали е западно то и боровинките червени ги продават за билка за цистит а, че ги пръскат с цялата менделеева таблица и става пустиня с изключение на боровинките ама това не го споменават.
    Да не са питите старички та толкова бързо да кристализира и аз ги зимувам на слънчоглед и той кристализира ма си го ядът то ако си земеш питки има някой зимъска де стават на камък ма пчелите си ги рупат нали го затоплят и влага отделят стига да има празни килийки под меда и стига да има пчели, че ако са някой сумалийчета трудна работа.

Страница 342 от 419 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •