Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Благодаря. Въпроса ми е, дали да не ида да купя една майка и да я придам, защото виждам че кошера отслабва, или пак да слагам пита с пило и да чакам още доста дни.

Не съм чак толкова зле, виждам добре, затова написах, че има нещо нередно и нередното е че след като предадох питата с пилото, то е изчезнало , за 2 дни ....

Говорих и с един стар пчелар и него го изненадах, като му казах какво съм видял. Значи би следвало аз да бъркам ...

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    От това, което съм чел по книгите, единствената възможност пчелите да изхвърлят пилото е, те да са много много гладни и да не могат да го изхранят.

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    От това, което съм чел по книгите, единствената възможност пчелите да изхвърлят пилото е, те да са много много гладни и да не могат да го изхранят.
    Те не го изхвърлят, а го ядат.
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Пише и за силен медосбор с липса на празни килийки има и някакви нередовни генетически яйца но основната причина за канибализъм е протеинов глад може да се дава захарен сироп но само се влошава работата ма по това време на годината -чудна работа

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Значи в кошера има много мед, даже е задръстен, както писах, има и един магазин пълен. Даже слънчогледа още си върви има и прашец. Видях поне 2 пити с прашец.

Иначе направих каквото казахте. Току що взех още една пита открито пило от друг кошер и я сложих точно в средата, където има най-много пчели. Даже този път много внимателно с четката свалих пчелите, без да тръскам.

Но този кошер не за първи път ми прави този номер. 2020та стана подобно нещо. Това е оригиналния кошер, от който ми тръгнаха всички други кошери и за който ми направихте забележка за черните пити.

Сега ще си ходя на софия и след 6-7 дни, ще погледна много внимателно тази пита, дали се е появила същата аномалия. Трендафил ми каза да не пипам, обаче ми се ще да проверя, како се е случило с откритото пило.

Иначе ако отворя след 25-30 дни и пак не са както трябва нещата, ще е станал търтовка. ...

Има един последен вариант, да има майка, която да не съм видял. Но това ми се струва доста невероятно .

П.С - забравих да пиша че този пчеларя с който се съветвам ми каза че при него се забавя оплождането на майките тази година, в този период.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Значи в кошера има много мед, даже е задръстен, както писах, има и един магазин пълен. Даже слънчогледа още си върви има и прашец. Видях поне 2 пити с прашец.

Иначе направих каквото казахте. Току що взех още една пита открито пило от друг кошер и я сложих точно в средата, където има най-много пчели. Даже този път много внимателно с четката свалих пчелите, без да тръскам.

Но този кошер не за първи път ми прави този номер. 2020та стана подобно нещо. Това е оригиналния кошер, от който ми тръгнаха всички други кошери и за който ми направихте забележка за черните пити.

Сега ще си ходя на софия и след 6-7 дни, ще погледна много внимателно тази пита, дали се е появила същата аномалия. Трендафил ми каза да не пипам, обаче ми се ще да проверя, како се е случило с откритото пило.

Иначе ако отворя след 25-30 дни и пак не са както трябва нещата, ще е станал търтовка. ...

Има един последен вариант, да има майка, която да не съм видял. Но това ми се струва доста невероятно .

П.С - забравих да пиша че този пчеларя с който се съветвам ми каза че при него се забавя оплождането на майките тази година, в този период.
    Ако имаш перга и мед и има празни килийки и е изчезнало откритото пило съм в недоумение за какво иде реч.
    Сигурен ли си че е имало яйца и ларви и че не са нещо прегряти и измрели че нещо дзверски не си ги тръскал да махнеш пчелите от питата

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ако имаш перга и мед и има празни килийки и е изчезнало откритото пило съм в недоумение за какво иде реч.
    Сигурен ли си че е имало яйца и ларви и че не са нещо прегряти и измрели че нещо дзверски не си ги тръскал да махнеш пчелите от питата
    Сигурен съм че ги нямаше, но за второто наистина тръсках и може да съм повредил нещо. Може и питата да е постояла по - дълго навън а имаше вятър. Затова вчера много внимателно сметох с четката и я сложих веднага. Няма да го мисля повече, вече съм на софия. Като се прибера събота -неделя, ще са минали 5-6-7 дни и може да проверя какво е положението.
    Въпроса е дали да бърникам пак за проверка и за всеки случай, или както каза Трендафил, да не пипам въобще.

П.С - след около 7 дни би трябвало да има почти готови маточници ако няма майка или ако има майка, пилото трябва да е запечатано почти. А там където имаше яйца, трябва да има все още открито пило. Това очаквам и аз... Дано да не стане като предния път, някаква тотална изненада.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    На 25.06. ги оставих рендосващи прилетните си дъски. Слънчогледа току беше започнал да разцъфва, но както писах, нямаме наблизо тая година и не го бяха надушили още. Оня ден, на 08.07 следобед отивам и ги заварвам в същото състояние. Тотална апатия, рендосва се всичко и навсякъде и в общи линии се тупка топката. Викам си все е било немане, ама чак толкова не е било. Но с присъщото си умение да гледам нещата от хубавата им страна си казах: още по-добре, таман няма да се занимавам с най-досадното ми нещо от цялото пчеларство. Миналогодишен слънчоглед имам към 50 кг, майски мед си изкарах достатъчно, аз съм си
    На следващия ден сутринта, видях че се разлетяха, та реших да отворя 1-2 кошера да погледна как е хавата и ми стана лошо. Отворих ги всичките. Мед до горе, запечатват крайни рамки в 2ри или 3ти магазин. Успях да скалъпя още два магазина с рамки набързо и ги сложих на най-нуждаещите се. Е, имам едни дето не са усвоили още първия си магазин, зациклиха го завалиите с някаква самосмяна, дето така и не им се получава. Та искам не искам, тоя уикенд ще се върти. Сега обаче почвам да се чудя, дали да не си купя 4-5 тенекии и да не го налея в тях вместо да сипвам по буркани, то буркан с капачка гони левче, 150 лева излишно да набутвам в амбалаж, а и повече място заемат отколкото тенекиите, само дето после от тенекето нема вадене като кристализира тая гад

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021

Малко ъпдейт, това е прословутия кошер без майка. След като му дадох читава пита с пило, на 18ти Юли имаше вече много запечатани маточници. Повече не съм го барал. Вчера на 2ри като отворих, видях тези маточници са излюпени, обаче майка не видях и няма яйца . Пчелите ми се сториха послушни и ми прилича да има майка. Не знам какво да правя, ще го оставя така. Септември ако не се е оправил, ще ида да го тръсна по натам в полето над нас.

А това което направих е че сложих Варостоп и прегледах семействата, всички са добре. Обаче за първа година съм им оставил магазин отгоре, даже в някои семейства си е баш тежък има мед. .. Той е събран преди да сложа лентите. Нарочо оставих магазина, да имат мед и да не им е задух. При мен пашата е почти нулева вече. Дали има нещо да носят, малко се съмнявам.

Та въпроса ми по принцип този мед ще е годен ли за употреба, или има проблем вече като се сложат лентите. Освен това да ви питам, редно ли е сега в топлото да има затварям дъната, за да няма "кражби", аз мисля да ги оставя отворени, по причина понеже няма покрай мен други пчелите и най-важното, тази година са много кротки. Дали щото имат повече мед, или по-нашироко съм ги оставил.
    Миналата година по - това време, като вадех слънчогледа, не даваха да ги пипна. Сега са кротки като агънца. Само крайния, малко го избива на агресия, обаче той гледа много пило. 9 рамки с пило, това нормално ли е за този етап от годината. И други имам такива. Досега не съм виждал толкова пило по това време на годината. За първи път работя без ръкавици, сега когато има още доста пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Малко ъпдейт, това е прословутия кошер без майка. След като му дадох читава пита с пило, на 18ти Юли имаше вече много запечатани маточници. Повече не съм го барал. Вчера на 2ри като отворих, видях тези маточници са излюпени, обаче майка не видях и няма яйца . Пчелите ми се сториха послушни и ми прилича да има майка. Не знам какво да правя, ще го оставя така. Септември ако не се е оправил, ще ида да го тръсна по натам в полето над нас.

А това което направих е че сложих Варостоп и прегледах семействата, всички са добре. Обаче за първа година съм им оставил магазин отгоре, даже в някои семейства си е баш тежък има мед. .. Той е събран преди да сложа лентите. Нарочо оставих магазина, да имат мед и да не им е задух. При мен пашата е почти нулева вече. Дали има нещо да носят, малко се съмнявам.

Та въпроса ми по принцип този мед ще е годен ли за употреба, или има проблем вече като се сложат лентите. Освен това да ви питам, редно ли е сега в топлото да има затварям дъната, за да няма "кражби", аз мисля да ги оставя отворени, по причина понеже няма покрай мен други пчелите и най-важното, тази година са много кротки. Дали щото имат повече мед, или по-нашироко съм ги оставил.
    Миналата година по - това време, като вадех слънчогледа, не даваха да ги пипна. Сега са кротки като агънца. Само крайния, малко го избива на агресия, обаче той гледа много пило. 9 рамки с пило, това нормално ли е за този етап от годината. И други имам такива. Досега не съм виждал толкова пило по това време на годината. За първи път работя без ръкавици, сега когато има още доста пчели.

Значи несполуката при този кошер продължава. След като му оставих всичките маточници за втори път, видях че са се излюпили, семейството се беше успокоило. Отварям до днес и пак няма пило и бръмчи. Не е станал и търтовка, обаче майка няма. Не мога да си обясня какво се случва. А първия път като му дадох пита с пило, то беше изчезнало. Втория път, имаше маточници, излюпиха се майка и пак нищо ... Не знам какво да го правя вече ..

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •