Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    При мен изненада. Заминах на път преди акацията, Сега в събота, след като се прибрах, отидох на пчелина да огледам ситуацията. Навсякъде акацията цъфнала обилно, само около пчелина няма дори зачатъци на цветове. На 150 м по-високо по склоновете цъфтежа нормален. Вероятно долу край реката в някакъв момент е минал силен студ - нямам друго обяснение. Ако е така - това може ли да ми е убило семействата, писах по-напред в темата как изведнъж загинаха. Тъкмо бяха с открито и запечатано пило в плодника и ги намерих мъртви по дъната. Събота и неделя два дни центрофугирах мед от мъртвите семейства, всичките бяха с по един пълен магазин, защото така ги зазимявам, с много мед.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    При мен изненада. Заминах на път преди акацията, Сега в събота, след като се прибрах, отидох на пчелина да огледам ситуацията. Навсякъде акацията цъфнала обилно, само около пчелина няма дори зачатъци на цветове. На 150 м по-високо по склоновете цъфтежа нормален. Вероятно долу край реката в някакъв момент е минал силен студ - нямам друго обяснение. Ако е така - това може ли да ми е убило семействата, писах по-напред в темата как изведнъж загинаха. Тъкмо бяха с открито и запечатано пило в плодника и ги намерих мъртви по дъната. Събота и неделя два дни центрофугирах мед от мъртвите семейства, всичките бяха с по един пълен магазин, защото така ги зазимявам, с много мед.
    Това при теб кога е станало и в кой район горе долу ? Много трудно да от студа. Имай предвид че предната седмица масово пръскаха слънчогледа, а преди това няколко седмици и житото. Относно акацията, ако не се огрява може би е нормално ниско долу да цъфне по-късно. Те и температурите не бяха супер високи.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    От няколко дни ми прави впечатление нещо, което не знам на какво се дължи. Рано сутринта около 6.00 часа на два от кошерите има по 20-30 пчели на прелката, все едно премръзнали и стоят, чак като затопли се разлетява всичко. Вечер или през деня това нещо го няма. Гледам през ноща шатри едно таралежче покрай кошерите обикнове към към 3-4 часа и сигурно похапва както има пред кошерите. Но няма логика той да пречи, понеже би следвало всичките кошери да са така, а не само два. Възможно ли е това да е дразнене, или е по скоро признак на нещо друго ?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Понеже следя прогнозата, а сряда вече идва. В тези нашите райони на ниското, където е цъфнала акацията е много вероятно да приключи. Дават го утре силен вятър в определен момент. Прогнозата е с ниска точност, въпреки че има един ден до тогава. Явно зависи фронта как се развива. Дано да няма толкова силен вятър, но съм сигурен че ще има такъв....

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес се чух с нашите и те ми казаха че вече доста е взела да жълтее акацията и отива към приключване , има си места където горе долу има по пресни, пчелите все още са доста активни. Та горе долу аз смятам от 9ти май до днес 17ти май включително, 9 пълни дни с хубаво време и нектар. Дори утрешната буря да я приключи съвсем, пак е добре. Като се прибера , ще видя какво са събрали моите пчели, при положение че така и не можаха да напълнят целия магазин (като брой пчели)

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Познаха вятъра, към момента 10 часа, положението е такова

https://drive.google.com/file/d/1mVw...ew?usp=sharing

Като според мен това е някъде около 30-35 км час, както го и дават, а по обяд ще има пориви и до 50 км час.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес се прибрах и както винаги съм изненадан. Всеки път като се прибирам съм намислил какво ще правя и досега никога не е ставало. За пореден път става така. Бях решил че ще вадя акациев мед и ще правя преглед. Оказа се обаче че има още акация, по - малко, но пчелите си работят сериозно. Другото е че силните ми семейства са напълнили магазина, обаче последните две пити не са запечатани въобще, други не съм гледал. Това означава че трябва да изчакам още 5-6 дни поне да позапечатат малко. Чудех се дали има смисъл да им слагам втори магазин, но тя пашата приключва още много малко да остава, освен това нали трябва да правя и преглед. Когато започна акацията, имаше малко пчели в магазина, сега на силните семейства са им пълни, поради това се заблудих.

Това вече ми обяснява и въпроса, който зададох по-рано, за пчелите 20-30 които остават на прелките. Явно трябва да им отпусна дъната, тъй като започва да става доста топло. Другия кошер, който засилвах със запечатано пило, се е засилил яко и му сложих магазин. Предния път, наведнъж сложих 2 основи, а сега са изградени и с пило.

Другото, бях решил да маркирам майката на рояка и отводката. Естествено не бях пробвал много хубавия маркер и той не ставаше за нищо. Пак провалена работа.

Да ви кажа какво стана с отводката която направих и от нея излетя рояк. Този рояк дето е на 3 пити, едната пита е вече с изцяло и напълно запечатано пило и си гради рамките без проблем.

Отводката обаче е напълнила старите пити с мед и само на една в средата, видях малко яйца, както видях и майката. Явно майката не е добра, аз нали изтрепах маточниците и другите. Все пак сложих една пита по - добра към средата + 1 основа, да и дам малко шанс.

Но наистина тези стари пити са проблем и ще ги подменя. Като цяло сменям постоянно. Но имам и стари пити на поне 4 години. Явно не им харесват вече.

П.С - аз очаквах майките горе долу да са на едно деридже. Понеже са се излюпили по едно и също време. Явно обаче едната се е оплодила доста по рано. Как ли е станало това. Като гледам почти 1 седмица по - бързо от другата.

П.С - Другата работа е че ми привършват магазините. Аз имам 8 а в момента са само 2. Явно трябва да купувам още и да ги преправям ..
    И така лека полека всяка година се увеличава всичко. ..

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Трябва да имаш восъкотопилка да извадиш восъка, сварените търтей са деликатес за кокошките, увеличават яйце снасянето.
    За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Трябва да имаш восъкотопилка да извадиш восъка, сварените търтей са деликатес за кокошките, увеличават яйце снасянето.
    Явно ще трябва да направя някаква или да си купя. Слънчева ли ? В интерес на истината, аз им дадох една пита и отначало я гледаха странно, обаче после я налегнаха и почти и восъка изядоха май. Гледам има някакви парчета се мотат. Малко разсипия, но и аз не се сетих нищо по-умно

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Явно ще трябва да направя някаква или да си купя. Слънчева ли ? В интерес на истината, аз им дадох една пита и отначало я гледаха странно, обаче после я налегнаха и почти и восъка изядоха май. Гледам има някакви парчета се мотат. Малко разсипия, но и аз не се сетих нищо по-умно
    Аз ги топя в парна. Колко далака си изрязал? Ако са малко за една топилка, можеш да ги съхраниш във фризера и като извъртиш меда, да ги топиш заедно с разпечатките. Една малка парна восъкотопилка струва 80-100лв. Събира питите от 6-7 плодникови рамки. За малък бр. кошери е идеална.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •