Ми извора съм си аз мнението ми е формирано на база възгледа ми, че крайностите са зловредни и нямам претенции, че е универсална истина.Та по мое мнение фрезата е едно добро изобретение има само един косур расейва всички бурени из обработваемата площ.Земята която обработваме трябва да се уставя на седмата година угар тоест да почине ние не го правим и да компенсираме това на няколко години трябва да се направи дълбока оран 70см. и това не го правим а да възтановим почвата трябва или ако сме го направили трабва на няколко години есентта да се внесе говежда или конска тор тоновете на декар зависят спрямо степента на разлагане а годините на слагането им зависи от тонажа де ще внесем.Това нещо по принцип има отложено действие в годините и се използва за възстановяване на почвата и разреждане на токсините в нея. Това хубаво ама в торта има много семена на плевели де ги разсаждаме с фрезата.Ако на есен не сме внесли естествена тор или изкуствена с удължено действие при дълбоката есенна оран сега е време да внесем карбамид /урея /минималната доза изчислява се спрямо % на амониеви щуротии в на комплексната тор например на яра мила Бат Венци ми я препоръча миналата година /Господ здраве да му дава/ и фрезоваме. По мое мнение абсолютно и категорично колкото по-хубаво е фрезована една почва толкова по-добре за растенията. Та като дойде време за засаждане на дадена култура ние взимаме 2/3от комплексната тор за зеленчуци на минималното ниво разхвърляме и почваме да фрезоваме ако трябва и пет пъти зависи от почвата която трябва да е влажна защото ако е суха само си премятаме буци пръст до състояние на пуквавост. Като стъпим в обработената почва колкото по-дълбоко потънем толкова по добр.Следващата 1/3 с тая тор де има и разни микроелементи се слага при цъвтеж на културите при окопаване или гърлене.Ако има в почвата едни гадни плевели де ние хи наричаме пиряк трябва да се отстранят преди фрезоване иначе после в цялото място и ако насадим кореноплодни картофи например бурена ги пробива и т.н..
Леко ме озадачи с тоя пиряк.![]()
Купих 17М мега. Двигатела същия като на всички с по 7к.с., ама дават повече инвентар.
Оказа се, че само фрезата и браздира са достатъчни. Ралото може да се ползва ама не оре много дълбоко.
Картофовадача не става, освен ако не се преработи.
Тройния култиватор не ми го дадоха. Направиха се на разсеяни и аз забелязах чак като се прибрах, но един човек ми каза, че и той не ми трябва, и не ходих да го търся.
Абе с около 200лв. се набутах. Както и да е.
Есента хвърлих комбиниран фосфор + калий и фрезовах местото.
Сега като се стопли ще сея.
За карбамида не знаех. Ако успея да купя, ще хвърля и от него.
Купх само 1кг. карбамид за пръскане.
Хората казват, че есента преди да опадат листата е добре семковите овошки да се пръска с карбамид, 700гр. на 10л.вода. Също и почвата под дръвчето.
От Пловдив, "Брезовско шосе" 2
Магазина е изрисуван навсякъде с емблемите на Гардения, но на касовата бележка за родавач е спомената съвсем друга фирма.
Книжка за подръжка ми дадоха, макар, че няма нужда от нея. Масла за двигатела и редуктура си купих. Фрезата заредена с масла, но купих да имам за по-късно.
За всичко платих 1097лв.
Имаше мото фрези само с браздир + ножовете за фрезоване за около 900лв. Затова казвам, че се набутах с 200лв.
Е моята може да фрезова до 120см ширина, а другите 90-100см.
Фрезоването на по-широка ивица ще товари повече редуктора и двигатела, но целината като се фрезова двапъти на по-тясно, после няма да е проблем и 120см. леха.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))