Цитат Първоначално публикувано от gln Виж публикацията
Първоначално публикувано от Георги 1974
Ако искаш може да споделя мнение относно работата с фреза ако те интересува.

Това с фрезата и мен ме зайнтригува, ще се радвам да споделите впечатления от извора , благодаря предварително.
Ми извора съм си аз мнението ми е формирано на база възгледа ми, че крайностите са зловредни и нямам претенции, че е универсална истина.Та по мое мнение фрезата е едно добро изобретение има само един косур расейва всички бурени из обработваемата площ.Земята която обработваме трябва да се уставя на седмата година угар тоест да почине ние не го правим и да компенсираме това на няколко години трябва да се направи дълбока оран 70см. и това не го правим а да възтановим почвата трябва или ако сме го направили трабва на няколко години есентта да се внесе говежда или конска тор тоновете на декар зависят спрямо степента на разлагане а годините на слагането им зависи от тонажа де ще внесем.Това нещо по принцип има отложено действие в годините и се използва за възстановяване на почвата и разреждане на токсините в нея. Това хубаво ама в торта има много семена на плевели де ги разсаждаме с фрезата.Ако на есен не сме внесли естествена тор или изкуствена с удължено действие при дълбоката есенна оран сега е време да внесем карбамид /урея /минималната доза изчислява се спрямо % на амониеви щуротии в на комплексната тор например на яра мила Бат Венци ми я препоръча миналата година /Господ здраве да му дава/ и фрезоваме. По мое мнение абсолютно и категорично колкото по-хубаво е фрезована една почва толкова по-добре за растенията. Та като дойде време за засаждане на дадена култура ние взимаме 2/3от комплексната тор за зеленчуци на минималното ниво разхвърляме и почваме да фрезоваме ако трябва и пет пъти зависи от почвата която трябва да е влажна защото ако е суха само си премятаме буци пръст до състояние на пуквавост. Като стъпим в обработената почва колкото по-дълбоко потънем толкова по добр.Следващата 1/3 с тая тор де има и разни микроелементи се слага при цъвтеж на културите при окопаване или гърлене.Ако има в почвата едни гадни плевели де ние хи наричаме пиряк трябва да се отстранят преди фрезоване иначе после в цялото място и ако насадим кореноплодни картофи например бурена ги пробива и т.н..