Първоначално публикувано от
Георги 1974
Имам един пост от 2016г. гледам, че си регистриран 2014 ако си го случайно чел моля за извинение та:
Дзен притча (бях я чел преди много време и докато я намеря зор видях) заслужава си човек да я прочете.
Има един суфи светец, Хиджира. В съня му се появил един ангел и му казал, че трябва да събере колкото се може повече вода от кладенеца, защото на следващата сутрин во*дата по цялата земя ще бъде отровена от дявола и всеки, кой*то пийне от нея, ще полудее.
И така, през цялата нощ, факирът събирал вода. И на*истина станало така! На следващото утро всички полудели. Но никой не разбрал, че целият град бил полудял. Единствено факирът не бил луд, обаче целият град говорел, че той е луд. Той знаел какво станало, но никой не му вярвал и той про*дължил да пие от своята вода, и останал сам.
Но не можел да продължава по същия начин. Градът живеел в свой отделен свят. Никой не го слушал и накрая тръгнала мълва, че той трябва да бъде хванат и затворен. Твърдели, че той е луд!
Една сутрин дошли, за да го хванат. Или трябвало да се отнасят с него като с болен, или трябвало да го затворят, но не можели да го оставят на свобода. Та той бил съвсем полу*дял! Никой не можел да разбере това, което говорел; говорел на съвсем друг език.
Факирът бил в недоумение и не можел да разбере какво става. Опитвал се да помогне на другите да си спомнят свое*то минало, но те били забравили всичко. Не знаели нищо за миналото, нищо за това, което съществувало преди тази бе*зумна сутрин. Не можели да разберат. Факирът станал нераз*бираем за тях.
Обградили къщата му и го хванали. След това факирът казал: „Дайте ми един миг само. Ще се излекувам." Изтичал до най-близкия кладенец, пил вода, и станал нормален.
Цели*ят град бил щастлив: факирът бил вече о'кей; вече не бил луд. Всъщност бил полудял, но бил част от обикновения свят.
Ако всички останали са заспали, никога няма да разбе*реш, че си заспал. Ако всички останали са заспали и ти си луд, никога няма да го осъзнаеш.