Не ти се вярва, но когато сме коментирали деминимиси и субсидии, това съм чувал. Той също плаща на работник, може би разликата с теб е, че дои и мляко, и има 130 овце. Незнам дали си смята и заплата / работи и на трудов договор /, но това може да се разтегли и до 3000лв. и рев-рев.![]()
Преди 15г.в Пиринеите колеги испанци за страничен доход гледаха овце и обработвана земя най дребните гледаха от 800 до 2000 овца и обработвана 100хектара това за странично иначе си ходеха на работа.
Едва ли някъде по света човек с 50 овце или 5 крави или 30 пчелни семейства може да разчита за основен доход.
Може да са под селекционен контрол я каракачанки я нещо друго.Сега е модерно да се субсидират разни местни или изкълчени раси.Ма па 600лв. на овца си е бая то и за крава под селекция май е по малко.Тия овце да не са от Плеядите или нещо ГМО.
П.П.Сори сега видях че е общо аз помислих за обща помощ от държавата.Ма разходи няма ли тоя човек.
Е, то в повечето случаи така става.![]()
Като се заговорихме вчера за осигуровките, се замислих следното - конкретно за пчеларството
Значи, тия, които са по програми имат осигуровки, защото са ЗС, а тия, които не са, не плащат осигуровки, но пък плащат данък за реализирана продукция по-голям от ЗС. Такааа
Ако направим една бакалска сметка - по програми се вземат някакви пари (незнам точно колко), ако хипотетично участваш по няколко програми, имаш някакъв приход, който при останалите пчелари го няма и е своего рода разход. Говорим за центрофуга, вана, ако щете разпечатваща машина и т.н. инвентар, лекарства, майки и др. При равни други условия между сравняваните две групи пчелари, си мисля, че тези, които са ЗС, би следвало да са по-добре, от тия които не са.
Не знам какви са условията там, но тука това няма как да стане. За да отглежда човек 1000 овце и да обработва 1000 дка. земя, си иска едно доста голямо първоначално вложение- стопански постройки, техника за обработване на земята, закупуване на животните, възможност за арендуване, възможност за поддържане на поне няколко работника и т.н.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))