Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4217

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Добре, ама също като дъската на Гошето - ако имаше конкретни снимки щеше да е още по-добре...
    Имам от стария модел дъна, но и новите са на този принцип. Входа е 20см., като 10см. са без прашецоуловител и 10 със. С една дъцчица 10см. отварям и затварям, като я бутам на ляво и дясно. Забележи само, как са изяли прелетната дъска защото им пречи.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри WP_20180411_002.jpg‎   WP_20180411_005.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Обърнете внимание на прелката https://www.youtube.com/watch?v=-_HzPyf7X_8&t=4s

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Имам от стария модел дъна, но и новите са на този принцип. Входа е 20см., като 10см. са без прашецоуловител и 10 със. С една дъцчица 10см. отварям и затварям, като я бутам на ляво и дясно. Забележи само, как са изяли прелетната дъска защото им пречи.
    А решение за търтеите при събиране на прашец..

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Искаше ми се да видя завъртането на входа, за което споменаваш.
    А иначе не смятам, че прелетната дъска чак пречи на пчелите, а по-скоро, че се справят достатъчно добре и без нея. Освен това, което казваш за "пресяването" на някои болни пчели и това че няма опасност от затрупване на входа със сняг, липсата на прелетни дъски не ни подпомага с нищо друго.(според мен, при липса на пр. дъска и когато прелката е кръгла пчелите по-лесно отбраняват входа, но няма как да го докажа). И наистина по време на паша на пчелите би им било по-добре (дори и с малко) с пр. дъска. А в твоя случай, доколкото виждам, пчелите гризат самата прелка, а не пр. дъска. Може би затова, че са доста силни и им идва доста тясна, след като винаги едната половина е затворена...

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    . А в твоя случай, доколкото виждам, пчелите гризат самата прелка, а не пр. дъска. Може би затова, че са доста силни и им идва доста тясна, след като винаги едната половина е затворена...
    Опитват се да разширят входа.10 санта са малко за силен кошер...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Опитват се да разширят входа.10 санта са малко за силен кошер...
    На горе всико е отворено и повечето пчели влизат през корпусите, не бих казал че им е тясно, но лесно може да се прореже по голям отвор. А и на това дъно тамън съм монтирал прешецоуловителя, личи си че е нов, било е отворено на 100% и пак са гризали дъската Не са донаправни за прашец, понеже след като загазих с колената(от кръста) и не мога да клякам, няма кой да го събира.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 22.01.2022 в 16:27.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •