След затварянето на дъната се променя рязко температурния режим за което пчелите не са готови, при мен тръгва жестока влага и дърпа семействата на зад, вместо да помага. Не затворените семейства винаги са 1-2 рамки по силни от затворените. Може би пчелина ми е в по влажен район и за това да е така, но няколко години вече не съм затварял дъната и за 1 час и март семействата са с пълен корпус. Тази година са по слаби, но пак няма да затварям, нека се каляват![]()
Аз имах притеснения да ги използвам в началото, понеже старите разбираня в пчеларството са че трябва стесняване и заполяне през зимата ако не, най малко да се затварят февруари. И когато видех че идва студ пролетта, тичам и затварям. Една година бях в болница и дойде страшен студ март, аз се ядосвам че няма кой да ги затвори, викам си при това пило ще стане страшно, но нямаше какво да направя. След това нямаше една измразена ларва а колегите с плътни дъна изхвърляха с дни. От тогава никога не ги затварям. Преди това бях пробвал с половината пчелин и знам че няма пробелеми, но пак ме беше страх.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))