Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    За контузията какво да ти кажа - неприятна работа. Вероятно болшинството пчелари сме така за съжаление, но... За дъното: не ми бе достатъчно времето есента, инак всички щяха да са така - надявам се за по-добро. Едно нещичко ме притеснява, че гоня ранна рапицова паша и второ благоприятстващи развитие на варовито пило. Ще вземам мерки, според зависи. А по повод връзката на мрежестото дъно с храната в един друг пост, бих казал фантастика.
    Обмисли възможност за регулиране на площта на мрежестата част. Изстудяване на гнездата е една от причините за варовото пило.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Обмисли възможност за регулиране на площта на мрежестата част. Изстудяване на гнездата е една от причините за варовото пило.
    Затварянето на дъната и влагата е основната прчина за варовито пило. Колегите които имат варовито пило казват че 90% е при тези с плътни дъна. Аз от като минах на мрежа не съм виждал варовито пило и изстудено пило. Когато ги затвориш увеличават пилото което не могат да толпят и го изстудяват, при мрежа се съобразяват с нощните температури.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Затварянето на дъната и влагата е основната прчина за варовито пило. Колегите които имат варовито пило казват че 90% е при тези с плътни дъна. Аз от като минах на мрежа не съм виждал варовито пило и изстудено пило. Когато ги затвориш увеличават пилото което не могат да толпят и го изстудяват, при мрежа се съобразяват с нощните температури.
    Нещо не разбирам. Тия дъна за които говориш нямат ли средно положение? Въздушния поток трябва да може да се регулира. А и не подценявай изстудяването.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Нещо не разбирам. Тия дъна за които говориш нямат ли средно положение? Въздушния поток трябва да може да се регулира. А и не подценявай изстудяването.
    Снимах 3 прoизволни дъна. Почти няма подмор а да не говорим за изстудено пило. Никаква регулация на потока 12 месеца са така в годината. Проблемите идват точно от това регулиране според мен.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 271241643_451275973127731_8741815927909560739_n.jpg‎   271249912_1191384805003100_9051581736306413388_n.jpg‎   271263762_754163748890512_4072617220919809269_n.jpg‎  
    Този пост е редактиран от Nik_m; 19.01.2022 в 15:19.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Снимах 3 прoизволни дъна. Почти няма подмор а да не говорим за изстудено пило. Никаква регулация на потока 12 месеца са така в годината. Проблемите идват точно от това регулиране според мен.
    До (-) колко падат температурите при пчелина ти? Вятър и навявания има ли зимно време?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Доста студено е, винаги е няколко градуса по студено от Монтана, падало е под -20. А вятър да искаш, не спира да духа понеже съм на открито, за това сложих 2 метра плътна ограда.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Доста студено е, винаги е няколко градуса по студено от Монтана, падало е под -20. А вятър да искаш, не спира да духа понеже съм на открито, за това сложих 2 метра плътна ограда.
    Благодаря! Когато духа при мене пълни прелки и всички отвори. Зимата за това затварям и на пролет отварям. Но кошерите са стар ДБ 12 и винаги ъглите са влажни. Фарарите нямат такъв проблем. Но тях вятърът им затваря прелките със сняг. И от вътре съм вадил сняг. Отвора на мрежестото дъно може да се регулира. След студа ще се "подслушваме" с пчеличките.
    Пожелавам ти и тая година успешно презимуване. На пролет от всички кошери пчелички да излитат!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Ако под плодника(кълбото) има празен магазин/корпус, няма проблем. Мой си извод...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ако под плодника(кълбото) има празен магазин/корпус, няма проблем. Мой си извод...
    И аз съм така на 2 корпуса, като кълбото винаги е във втори корпус. Но имам и отводки на по 3-4 рамки на един корпус и при тях не виждам проблеми.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •