Здравеите. Някой ползвал ли е тази ,https://pchelar.com/product/node-846/ , помпа за мед. Родно производство е.
Здравеите. Някой ползвал ли е тази ,https://pchelar.com/product/node-846/ , помпа за мед. Родно производство е.
Има помпи за мед, производство на плевенска фирма. Сега, от телефона ми е трудно да ги открия и пусна линк. Честно казано не съм ги ползвал, само заглеждал.
Точно в Плевен ги произвеждат.
Същите са - плевенските. В две разновидности.
Защото китайците държат все още високи цени. И нашите си правят гаргара с пчеларите.
Pump For Honey Bee-Pump For Honey Bee Manufacturers, Suppliers and Exporters on Alibaba.comPumps
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
По спомени от разговори с изкупвач на мед преди 4-5 години - за мед ставали само винтовите помпи, били пробвали всякакви. На линка с китайските първата помпа най-много ми прилича на тези, които съм виждал в цех за мед. Аз нямам помпа, прехвърлям от съд в съд чрез налягане или вакуум /имам вакуум помпа за целта/. Но съдовете ми са пригодени /здрави/.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
[QUOTE=agro;174817..................Аз нямам помпа, прехвърлям от съд в съд чрез налягане или вакуум /имам вакуум помпа за целта/. Но съдовете ми са пригодени /здрави/.[/QUOTE]
Дай малко подробности ако обичаш.
Вариант 1 - създаваш вакуум в празния съд, а смукателната му тръба я потапяш в тенекията с мед /или каквото там/. После полека отваряш крана. Приложимо е само ако имаш съд, предвиден за сериозен вакуум. Аз имам такива и не е проблем.
Вариант 2 - прехвърляне от един съд в друг. Създаваш налягане на въздуха в първия съд и полека отваряш крана отдолу. По тръбата /маркуча/ медът се изтласква към следващия съд. Приложимо е само ако първият съд е пригоден за налягане.
Предимствата на система от такива съдове, свързани с двете страни на вакуум помпа /смукателна и нагнетателна/ са много, недостатък е скъпа цена. Аз ги притежавам случайно. Друг недостатък е нуждата от сериозно филтриране на сгъстения въздух, защото съдържа маслени пари и конденз. Затова винаги ползвам само вакуума, не се разправям с филтърна група и кондензоотделител.
Не съм пробвал още сушене на мед под вакуум - например да се извади от питите още неузрял и да се сгъсти чрез вакуумно изпарение. Знам как да го сгъстя, не знам как да меря влажността му по време на процеса, та да спра навреме. Не знам и дали няма да се изпарят част от ароматите в меда /вероятно повече, отколкото се изпаряват от пчелите в кошера/. Въпрос на проби, но вече намалих кошерите и скоро няма да имам мед в нужните за такива проби количества.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))