Зуница, абсолютно си прав, че се отделят вредни газове, които са и доста опасни за здравето на човек, затова задължително маска и то професионална.
До колкото си спомням, при изпаренето на ОК ако се вдиша, може да се получи кристализация в белия дроб, което води до здравословни проблеми...
Така че маската е задължителна
Самият сублиматор поддържа температурата с регулатор. След като я достигне не нагрява повече. Не мисля че е сложно за изработка и мисля, че са се справили с това.
Ако няма регулатор не е ок, защото се увеличава температурата на изпарение и там вече киселината се разпадаше на други елементи (по спомен, не си спомням какво точно беше, но се изкривавя процеса)
На мен просто ми се струва добра идеята за сублимирането, защото там самите пчели не поглъщат киселината, докато при накапването, те се почистват и така част от нея попада в тях.
Нямам някакво наблюдение - ефикасно ли е, колко акар пада и тн. Просто идеята ми хареса и някой ден ще я пробвамЗа момента си продължавам с третиране с ОК с накапване. Правя го последните 2 години и за момента съм доволен (изключвам една загинала майка миналата зима, за която мисля че причината може да е ОК, но не съм сигурен естествено)
Всички мнения са добре дошлиаз като начинаещ (за такъв се смятам), чета с интерес всяка гледна точка
![]()