Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 126

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Кога в отводка, неоплодена майка се приема на 100% и възможно ли е?
    Скоро ще разбера как е с неоплодените майки. Днес правих преглед след акацията. Предприех метода с пренасянето на стария кошер на ново място и изненада - като отворих първия - вътре майки да искаш. Пред очите ми се излюпиха две. Пчели бол - два корпуса ЛР преливат, два магазина и те пълни с пчели. Пило отворено или яйца няма хич, запечатано останало почти само търтеево. Готов за роене. А сега де - цялата ми стратегия отиде по дяволите. Иди че търси оплодената майка в това гъмжило, при положение, че и тя вече е "вталена" и готова за полет.
    Какво направих - разделих питите, пчелите и вероятно неоплодените майки на два корпуса и ги отделих като отводки, отгоре с по един магазин недозапечатани пити. На мястото на стария кошер сложих корпус с празни пити и три пити с яйца, прясно и запечатано пило без пчели, взех ги от съседния кошер. Надявам се отводките с неоплодени майки, като останат без летящи пчели, да се откажат от роене. В едната е и старата майка де. Налях им сироп и ще чакам да видя какво ще стане.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Скоро ще разбера как е с неоплодените майки. Днес правих преглед след акацията. Предприех метода с пренасянето на стария кошер на ново място и изненада - като отворих първия - вътре майки да искаш. Пред очите ми се излюпиха две. Пчели бол - два корпуса ЛР преливат, два магазина и те пълни с пчели. Пило отворено или яйца няма хич, запечатано останало почти само търтеево. Готов за роене. А сега де - цялата ми стратегия отиде по дяволите. Иди че търси оплодената майка в това гъмжило, при положение, че и тя вече е "вталена" и готова за полет.
    Какво направих - разделих питите, пчелите и вероятно неоплодените майки на два корпуса и ги отделих като отводки, отгоре с по един магазин недозапечатани пити. На мястото на стария кошер сложих корпус с празни пити и три пити с яйца, прясно и запечатано пило без пчели, взех ги от съседния кошер. Надявам се отводките с неоплодени майки, като останат без летящи пчели, да се откажат от роене. В едната е и старата майка де. Налях им сироп и ще чакам да видя какво ще стане.
    agro при положение, че се излюпват роевите маточници, оплодената майка се е роила преди доста време, няма как да я намериш. Още със запечатването на 1ви роеви маточник първака със старата майка излита.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Тъй де, писал съм без да мисля.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Още със запечатването на 1ви роеви маточник първака със старата майка излита.
    Това къде го пише и някой виждал ли го е?

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Това къде го пише и някой виждал ли го е?
    При нас тази година излязоха роеве със старата майка, работила до предния ден, а в други, където имаше по 8 излюпени маточника, още си бяха в кошера в работно настроение. Където имаше магазини с ВО, всичко беше изградено. Изобщо много шарен сезон. Видяхме много различно поведение, много висок процент роево, но и много високи добиви за краткият ни опит.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Днес проверих отводките. Във всичките майките са наредили по една пита с яйца и захранени ларви. Сложих им магазини и им напълних хранилките. Може и да дадат мед накрая.

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Днес проверих отводките. Във всичките майките са наредили по една пита с яйца и захранени ларви. Сложих им магазини и им напълних хранилките. Може и да дадат мед накрая.
    Грешка! Магазин на семейства с по една пита пило? Момче, ще ги простудиш бе, нощите по принцип са хладни. Изчакай да направят поне пет-шест пити с пило, та тогава слагай магазин. Мед в този магазин не чакай, щото каквото донесат, ще го използват, за да поддържат топлината в кошера. Лъжеш се, че е лято.

Апропо. Аз като направя отводка, не храня. Захар, боже Господи, опази ме от грях! Обаче, като направя отводка през май, в край на юни често й слагам магазин и от слънчогледа вадя пълен магазин и това без грам захар. Естествено, другите семейства помагат с по две-три пити с люпещо се пило веднага след като майката на отводката пронесе и това им е помощта. След това самички да се справят. Така тествам майката, дали става. Ако няма да я бъде, въобще няма да стигне до магазин, след което обезателно до есента следва смяната й. Захарта е лъжа за пчелите и за тебе! Капише!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Грешка! Магазин на семейства с по една пита пило? Момче, ще ги простудиш бе, нощите по принцип са хладни. Изчакай да направят поне пет-шест пити с пило, та тогава слагай магазин. Мед в този магазин не чакай, щото каквото донесат, ще го използват, за да поддържат топлината в кошера. Лъжеш се, че е лято.

Апропо. Аз като направя отводка, не храня. Захар, боже Господи, опази ме от грях! Обаче, като направя отводка през май, в край на юни често й слагам магазин и от слънчогледа вадя пълен магазин и това без грам захар. Естествено, другите семейства помагат с по две-три пити с люпещо се пило веднага след като майката на отводката пронесе и това им е помощта. След това самички да се справят. Така тествам майката, дали става. Ако няма да я бъде, въобще няма да стигне до магазин, след което обезателно до есента следва смяната й. Захарта е лъжа за пчелите и за тебе! Капише!
    Няма да се простуди нищо. Пчели има за още един магазин, ама не искам да се изхвърлям. Мед също има доволно, поне 15 кг. в плодника. От тук нататък нищо не пипам до края на слънчогледа или докато напълнят магазина. Семействата донор също ще съберат по 2 магазина, имат по 7-8 рамки пило което се люпи в момента. Въобще този начин на направа на отводки доста ми допадна, но си иска доста силно семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
    При нас тази година излязоха роеве със старата майка, работила до предния ден, а в други, където имаше по 8 излюпени маточника, още си бяха в кошера в работно настроение. Където имаше магазини с ВО, всичко беше изградено. Изобщо много шарен сезон. Видяхме много различно поведение, много висок процент роево, но и много високи добиви за краткият ни опит.
    При мен положението също е доста цветущо. В смисъл, че за първи път ми се рои семейство, на което съм взел майката две седмици преди роенето, т.е. махнах старата майка още с първите заложени маточници. Интересно, вчера вдигнах магазина на семейството, новата майка вече снася, но след като съм махнал старата и съм сложил ВО те бяха изградени на една трета, е поне не бяха за унищожаване. Кошерите ми са с дъно за прашец с мрежа на 100 %. Абе, ако питате мене, като решат да се роят, каквото и направите, напразно е. Единственото, което не направих тази година е да предизвикам "изкуствено роене" с изтръскване на всички пчели от кошера пред входа му, за което горчиво съжалявам, щото вече шести пореден мм бяха, а хванах само два роя.

Иначе мед, доволно количество. Задоволиха и другата година!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Абе, ако питате мене, като решат да се роят, каквото и направите, напразно е.
    Абе, ако питаш мен, като реша, че няма да роят, значи няма.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •