Не, нямах възможност да отида. Този уикенд ще съм там, но се съмнявам, че времето ще ми позволи. Ще правя поилка и ще боядисвам кошери както е тръгнало.
Външно гледам, че когато се затопля времето има стабилно облитане и пред двата кошера.
Дори и да нямаш амбиции и възможност да събираш прашец, можеш да събереш малко (става и с външен прашецоуловител) ,евентуално за подпомагане пролетта. Ако семействата са добри, би трябвало да имат доста пило. В случай, като сега,(прогноза за 10 дни лошо време),ако им подадеш прашец, е много голяма помощ за тях.
Външния прашецоуловител се ползва 2-3 часа на ден. Можеш да събираш само когато си там. Но смятам, това ще е достатъчно за целта. Абе, като ти гледам мерака, да не след 3-4 години да з.....ш другата работа и да направиш някой по-голям пчелин и да си гледаш кефа?!
Благодаря за информацията! Не, не го правя с търговска цел. Тогава някак си нещата се опорочават, почваш да мислиш за финансовата част на нещата и забравяш основната цел - удовлетворението от пчелите. Но си прав - двора е голям - има/няма 3 декара е отзад, сигурно ще се съберат около 200 кошераМерака ми е да се науча и знам, че има да минат доста години, а и година с година не са еднакви
![]()
А като го каза това, сега се сетих - в една от книгите на Радоев се говореше за подхранване при липса на прашец. Нали прашеца съдържа жизненоважни белтъчини, които пчелите трябва да си набавят. Пчели, лишени от тези вещества стават податливи на болести и биват слаби семейства. В тази връзка се говореше за прецеждане и добавяне на извара или краве мляко под определена дозировка. За млякото мисля, че беше 300 мл. на 1 литър захарен сироп и се слага на по малко, за да не скисне в хранилките. Тук има ли хора (бих казал колеги, ама аз още не съм колега), които да го правят и да споделят опит както и дали това допринася за по-добро развитие на пчелните семейства ?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))