
Първоначално публикувано от
borislav aleksandrov
Темата е доста обширна и ще се опитам да бъда максимално кратък за да не отегчавам.
Спецификата на меда е такава че той е един от най-трайните хранителни продукти изобщо. Но трайността му няма нищо общо с годноста на меда.
Неща като БДС на пчелният мед, правила за взимане на проби, на съхранение, добри пчеларски практики не са измислени за да пречат на пчеларите.
Принципно вкиснатия мед е негоден за консумация и затова в повечето случай отива за ракия (макар че има пчелари които го дават на пчелите) но също така принципно и след 100 години пак ще си е вкиснат мед. А мед може да вкисне и заради неправилно съхранение.
При разфасован мед в буркани е важно как се съхранява и през каква обработка е минал. Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества
За мед в буркани той трябва да е в нови (без миризма и сухи) тъмни буркани, в помещение с температура 5 до 10 градуса, да е сухо и проветливо за да се запазят качествата (лечебните) на меда и за да забавят възможно по-дълго протичащите естествени процеси в меда.
На практика меда е в прозрачни буркани, изложен на светлина, топлина, влажност, миризми в домашни условия много често е на плота до печки ...
При оптимални условия на съхранение меда трябва да се съхранява между 0-7 С, на тъмно при 0% влажност и контролирана вентилация. При тези условия меда запазва до 5 години своите качества.
Не познавам пчелар които има подобни условия на съхранение, и принципно затова се говори за неправилно съхранение - което води да повишение на ХМФ, поемане на миризми, вкисване (не само заради неузрял мед). Единствено ще добавя че при по продължително съхранение меда си изменя цвета и вкуса - това е една специфика на самият пчелен мед.