С ОК може да се третира при норми до 70 гр на литър. Имаше някъде публикация моя, но и от колеги във форумите. Подхранването с по-гъст захарен сироп е оправдано единствено, ако в непосредствена близост до пчелите има вода. Ако е така и сухата захар ще свърши същото. Иначе комбинация от 1:1 е избрана неслучайно. Просто тя се доближава най-много до състава на нектара, който пчелите внасят в семейството за обработка. Към настоящия момент не бих препоръчал на никой късното есенно подхранване със захарен сироп. Или пък източването на всичкия мед, и опита да се замести със сироп или инверт. Тази комбинация в едно с кумафоса, амитраз, флуметрина и т.н. би донесла само щети. Към настоящия климат подхранването със сироп би било ефективно, ако в август месец се влезе с 4, 5 рамки запечатано пило. Тъй като неведнъж ми се е случвало да намирам умрели от глад семейства, при наличието на дори 6 пълномедни рамки ДБ. Считам, че оставянето на повече от две крайни пълномедни рамки за презимуване е напълно излишно. И то въпросните рамки трябва да са на една рамка разстояние от стените на кошера. Иначе се преохлаждат, а може и да мухлясат. Ако в август се влезе с доста запечатано пило, има смисъл от подхранване, защото при приток на нектар пчелите ще направят медени венци. А яйцеснасянето на майката ще продължи. Ако няма опасност от нападения е най-добре медените венци да бъдат реализирани с помоща на въпросните излишни пълномедни рамки. Сега, дали ще се центрофужат и ще се изхранват на сироп, или ще се поставят директно върху рамките на семействата е въпрос на технология. Всичко това важи за мен, и не задължава с нищо останалите методи.

Цитат

Не съм душманин на никой,но искам още две години като 2020...