Четох че църквата прави годишно 17 млн. лв. от църковни свещи... над 100 тона парафинови и над 10 тона восъчни... но си прав това е само един от секторите или бизнесите (свещи) и само той няма как да повлияе на изкупната цена на восъка от пчеларя. Още повече че при нас нещата са и малко изкривени то кое ли не е побългарено....
Донякъде съм съгласен с теб че е безсмислено да влагаш време и усилия в пречистването на восъка ако става дума да го продаваш на едро понеже нашите търговци така или инъче го взимат (е мърмори че бил много мръсен и веднага ти спира 1-2 кг за това но го купува).
Но по принцип има смисъл да се постараеш да добиваш качествен восък, дори и да му направиш анализ (разхода не е кои знае колко голям - 45 лв. за трите най-важни показателя) като пазара тук вече не са обиайните търговци на едро - последните години доста хора започнаха да правят свещи, различни мехлеми и т.н. те са склонни да заплатят малко по-висока цена но да получат качество.Основния недостатък е че те не купуват много наведнъж.
Например - директна продажба от пчелар в Австралия средно цената е около 30-35 долара (според качеството стига и до 50 долара като четох че последните две години 50 долара се налага като минимална цена на дребно) те казват че цената е такава защото пчелите използвали между 3 и 6 кг мед + труда които влагат и че това е скъпа естествена суровина... (макар че повечето казват че е около 8 кг мед=1 кг восък)
Също има и смисъл и да го задържиш - лично аз восък не продавам, заменям само минимални количества и то само когато ми потрябват основи и си признавам че гледам да дам по тъмния восък а хубавия си го държа... Принципно восъка е като пари в банката... и в даден момент може да те измъкне от някоя непредвидена ситуация (личен опит)