Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 85

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ...По-скоро питането ми е оценява ли някой факта, че свещта му е от естествен восък, а не от парафин? Склонен ли е да плати повече поради някакви предимства на восъчната свещ пред парафиновата и ако да - защо?
    краткият отговор е Да.
    Доколко се оценява тук в България е малко дискусионно но определено има пазар като цените са доста "солени" според някой, но в цял свят свещ от чист пчелен восък е най-скъпа и още по-скъпа ако към нея се добавят и масла (някой от които струват майка си и баща си) Например - на луксозната марка Gucci една свещ от пчелен восък започва от цени 190-200 долара и стигат до 500 долара в зависимисот от това за колко часа е горенето и дали има добавки етерични масла и какви...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    краткият отговор е Да.
    Доколко се оценява тук в България е малко дискусионно но определено има пазар като цените са доста "солени" според някой, но в цял свят свещ от чист пчелен восък е най-скъпа и още по-скъпа ако към нея се добавят и масла (някой от които струват майка си и баща си) Например - на луксозната марка Gucci една свещ от пчелен восък започва от цени 190-200 долара и стигат до 500 долара в зависимисот от това за колко часа е горенето и дали има добавки етерични масла и какви...

Тия си еват парите Борка.За тия пари такава свещ мога да им продам,че ще ме запомнят за цел живот....
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Тия си еват парите Борка.За тия пари такава свещ мога да им подам,че ще ме запомнят за цел живот....
    знам само че се купуват ... американците харчат средно 3 милиарда долара годишно за свещи...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    знам само че се купуват ... американците харчат средно 3 милиарда долара годишно за свещи...

Де са те де сме ние.На нас 3 милиона ние само ДеМиСа.С тия пари основи ли да купим свещи ли да правим?
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Де са те де сме ние.На нас 3 милиона ние само ДеМиСа.С тия пари основи ли да купим свещи ли да правим?
    Дака споко.Повечето свещи са им за медицински цели...

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Най-голямата фирма за свещи и восъчни смеси у нас е "Евриком" от Стара Загора с оборот годишно от порядъка на 10 млн. лева, половината от който е от свещи. Това сега го разбрах от Гугъл-а. Покрай това разбрах и колко много видове восъци се използват за восъчни смеси с най-разнообразни свойства и приложения. Такива бяха и моите предположения, сега просто се уверих, че правилно съм предполагал. Та от тази всичката информация следва изводът, че за всяко приложение се прави подходяща смес от восъци, като пчелният восък е само един от компонентите. Доколко се използва пчелен восък вероятно се определя и от цената му в сравнение с останалите видове восъци. Тоест, не можем да очакваме някакво рязко колебание в цената на пчелния восък, защото веднага консуматорите ще променят рецептите към по-достъпни компоненти, със запазване на качеството. Освен това пчелният восък като компонент в една восъчна смес вероятно трябва да отговаря на някакви стандартни показатели - т.е. да е със стандартно качество. Такова качество, при разнородната суровина, изкупувана от пчеларите, може да постигне само преработвател на първичната суровина. Задачата по изготвяне на стандартизирана партида пчелен восък в количество, достатъчно за интереса на едри потребители, не е лесна и вероятно изисква сериозно оборудване, технология и познания. При това положение продажби на дребно на висока цена директно от пчеларя са чист късмет, спохождащ малцина. Със същия успех може да се играе тото. За мен това е втора причина, поради която не може да се очакват резки колебания в цената на восъка - ако поради някакво стечение на обстоятелствата се случи инцидентно търсене на пчелен восък, първи за това ще разберат заготвителите му и евентуална необичайна печалба ще си остане при тях.
    Следователно, за мен е безсмислено да влагам много усилия в пречистването на моя си восък, както и да го държа и да чакам цена. Заготвителят така или иначе ще го преработва после на общо основание заедно с останалия, затова няма да е склонен да даде повече пари за моя восък. Разходите му по окачествяването на малки партиди ще са повече от евентуалната полза от по-качествен восък.
    Такива едни мисли ми минават през главата и реших да ги споделя, може и други да са мислили по проблема и да ме поправят.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Най-голямата фирма за свещи и восъчни смеси у нас е "Евриком" от Стара Загора с оборот годишно от порядъка на 10 млн. лева, половината от който е от свещи. Това сега го разбрах от Гугъл-а. Покрай това разбрах и колко много видове восъци се използват за восъчни смеси с най-разнообразни свойства и приложения. Такива бяха и моите предположения, сега просто се уверих, че правилно съм предполагал. Та от тази всичката информация следва изводът, че за всяко приложение се прави подходяща смес от восъци, като пчелният восък е само един от компонентите. Доколко се използва пчелен восък вероятно се определя и от цената му в сравнение с останалите видове восъци. Тоест, не можем да очакваме някакво рязко колебание в цената на пчелния восък, защото веднага консуматорите ще променят рецептите към по-достъпни компоненти, със запазване на качеството. Освен това пчелният восък като компонент в една восъчна смес вероятно трябва да отговаря на някакви стандартни показатели - т.е. да е със стандартно качество. Такова качество, при разнородната суровина, изкупувана от пчеларите, може да постигне само преработвател на първичната суровина. Задачата по изготвяне на стандартизирана партида пчелен восък в количество, достатъчно за интереса на едри потребители, не е лесна и вероятно изисква сериозно оборудване, технология и познания. При това положение продажби на дребно на висока цена директно от пчеларя са чист късмет, спохождащ малцина. Със същия успех може да се играе тото. За мен това е втора причина, поради която не може да се очакват резки колебания в цената на восъка - ако поради някакво стечение на обстоятелствата се случи инцидентно търсене на пчелен восък, първи за това ще разберат заготвителите му и евентуална необичайна печалба ще си остане при тях.
    Следователно, за мен е безсмислено да влагам много усилия в пречистването на моя си восък, както и да го държа и да чакам цена. Заготвителят така или иначе ще го преработва после на общо основание заедно с останалия, затова няма да е склонен да даде повече пари за моя восък. Разходите му по окачествяването на малки партиди ще са повече от евентуалната полза от по-качествен восък.
    Такива едни мисли ми минават през главата и реших да ги споделя, може и други да са мислили по проблема и да ме поправят.
    Единствения печеливш ход за пчеларите е да не си продават хубавия восък като суровина, а под формата на бутикови изделия или медицински продукти.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    .............
    Четох че църквата прави годишно 17 млн. лв. от църковни свещи... над 100 тона парафинови и над 10 тона восъчни... но си прав това е само един от секторите или бизнесите (свещи) и само той няма как да повлияе на изкупната цена на восъка от пчеларя. Още повече че при нас нещата са и малко изкривени то кое ли не е побългарено....

Донякъде съм съгласен с теб че е безсмислено да влагаш време и усилия в пречистването на восъка ако става дума да го продаваш на едро понеже нашите търговци така или инъче го взимат (е мърмори че бил много мръсен и веднага ти спира 1-2 кг за това но го купува).
    Но по принцип има смисъл да се постараеш да добиваш качествен восък, дори и да му направиш анализ (разхода не е кои знае колко голям - 45 лв. за трите най-важни показателя) като пазара тук вече не са обиайните търговци на едро - последните години доста хора започнаха да правят свещи, различни мехлеми и т.н. те са склонни да заплатят малко по-висока цена но да получат качество.Основния недостатък е че те не купуват много наведнъж.
    Например - директна продажба от пчелар в Австралия средно цената е около 30-35 долара (според качеството стига и до 50 долара като четох че последните две години 50 долара се налага като минимална цена на дребно) те казват че цената е такава защото пчелите използвали между 3 и 6 кг мед + труда които влагат и че това е скъпа естествена суровина... (макар че повечето казват че е около 8 кг мед=1 кг восък)

Също има и смисъл и да го задържиш - лично аз восък не продавам, заменям само минимални количества и то само когато ми потрябват основи и си признавам че гледам да дам по тъмния восък а хубавия си го държа... Принципно восъка е като пари в банката... и в даден момент може да те измъкне от някоя непредвидена ситуация (личен опит)

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •