Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4218

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    И как мановия мед, ще натръшка 36-7 семейства до коледа, след като човека е вадила от меда и е наливал инверт? Колко храна, ще са консумирали до тогава ,като смятаме, че инверта, ще е първата храна , от която ще почнат? Дори и да са имали манов мед в кошера,няма как той да предизвика, при това положение, 90% смъртност до коледа.

Проблемите почнаха още Септември.В края на септември началото на октомври пчелните семейства се стопиха до 2 м/у рамия.Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.Топлата зима да де шанс на слабаците да са живи умрели/ама бройка/.След всяко застудяване пчелите измираха %-но.Синдрома на празния кошер се появяваше след следващото затопляне.Пчелите просто напущаха кошера и не се връщаха.Защо беше така кой да ти каже... Гогол го е написъл много точно.До края на Марта има още ядове да се берат.Интересно ми е при тая заповед за проверка на пчелините какъв е критерия за пчелно семейство?Интересно ми е защото имам при мен на 3 м/у рамия пчели...Ако това е семейство,аз съм космонафт.

п.п.За 6 часа хванах 4 роя септеври/не мои/които се опитваха да влезнат в кошерите.Всичките роеве загинаха,а също и семействата в които се опитваха да влезнат.Според мен това не е от Маната или от третиране.Тая майка да хвърка не е била хранена,а защо не е била хранена не ми се верва да е от не третиране.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Проблемите почнаха още Септември.В края на септември началото на октомври пчелните семейства се стопиха до 2 м/у рамия.Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.Топлата зима да де шанс на слабаците да са живи умрели/ама бройка/.След всяко застудяване пчелите измираха %-но.Синдрома на празния кошер се появяваше след следващото затопляне.Пчелите просто напущаха кошера и не се връщаха.Защо беше така кой да ти каже... Гогол го е написъл много точно.До края на Марта има още ядове да се берат.Интересно ми е при тая заповед за проверка на пчелините какъв е критерия за пчелно семейство?Интересно ми е защото имам при мен на 3 м/у рамия пчели...Ако това е семейство,аз съм космонафт.
    ,,Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.,,
    Това май не е много добре разбира се нямам идея какво наричаш късно.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    ,,Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.,,
    Това май не е много добре разбира се нямам идея какво наричаш късно.

За сметка на зимните запаси.Всичките ми загинали семейства са позиционирани в средата.Има и такива в студения край но е малък процента.Тия рамки където са загинали са без венец,Това ми говори,че нямат сила за пренасяне,а са се стремяли да правят пчела.Това ги е довършило...За мен е отрова и тя не е в МЕДА/как твърдят колеги/,а в зимните запаси.Колкото повече си хранил дадено семейство толкова повече е разредена.Тия които са живи ще заложат самосмена още след като текне нектара,а от там и много колеги ще отърват първата паша.След първата паша пък тия дето не са се самосменили ще се роят и така ще се изтърве липата,след липата семействата ще са слаби и изтущени и слънчуфката ще ги довърши+акаря...Така виждам нещата Чичо Гошо,но през моите зъркели.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Тия които са живи ще заложат самосмена още след като текне нектара,а от там и много колеги ще отърват първата паша.След първата паша пък тия дето не са се самосменили ще се роят и така ще се изтърве липата,след липата семействата ще са слаби и изтущени и слънчуфката ще ги довърши+акаря...Така виждам нещата Чичо Гошо,но през моите зъркели.
    И нито един намек за суша през втората половина на лятото!И това ми било "пророк".
    Дака,а не мислиш ли,че пчелите сами са решили да се редуцират.Демек,вместо да мизерстват-гладуват през следващата година,по добре да се пренесат във "вечните пчеларски полета",където има достатъчно и разнообразен прашец за всички...

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Чета, че и мановия мед е една от причините,който е вкаран по-време на сушата,но какво да кажат колегите от Странджата.Те вадят ли го всичкият, или медът в плодника им го оставят.Преди години един колега от Малко Търново ми каза че зимували неговите пчели на такъв мед,но аз не му повярвах.А дали е така.Tarty, Янчо Червенков ако се включи може да каже.Гледам че в неговите кошери винаги има суха захар за подхранване и обиране на влагата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от M.Milkov Виж публикацията
    Чета, че и мановия мед е една от причините,който е вкаран по-време на сушата,но какво да кажат колегите от Странджата.Те вадят ли го всичкият, или медът в плодника им го оставят.Преди години един колега от Малко Търново ми каза че зимували неговите пчели на такъв мед,но аз не му повярвах.А дали е така.Tarty, Янчо Червенков ако се включи може да каже.Гледам че в неговите кошери винаги има суха захар за подхранване и обиране на влагата.
    На Янчо опита не е миродавен за друг район а и мановия мед при Янчо е растителен не от акитата на въшките оделно и растителния е различни видове.Манова токсикоза има и тя е факт но се явява с различна клиника по различни спомагателни причини тежка зима и т.н..Ние не сме в Русия но в пчеловод руски колеги обсъждат проблема и какво правят.При сухо лято като миналото вадят меда дават захарен сироп и ако няма перга и прашец дават казват че ако имат съмнения за манов мед при наличие на перга последиците са по леки иначе има мрътви и изхвърлени какавиди пълзящи пчели и млади пчели де са отгледани с такъв мед накрая на римската империя заради оловния водопровод всички стават заулави.Та чел съм ги тия работи дали са така не знам но август в магазините под плодника имам перга ако меда не го разпечатам напролет седи ама пергата я няма в повечето случай.По мое мнение рано напролет нагазин под плодника за малко прашец после август пак да там.Така си мисля де.
    ъв

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    И нито един намек за суша през втората половина на лятото!И това ми било "пророк".
    Дака,а не мислиш ли,че пчелите сами са решили да се редуцират.Демек,вместо да мизерстват-гладуват през следващата година,по добре да се пренесат във "вечните пчеларски полета",където има достатъчно и разнообразен прашец за всички...

Може би имаш право Майсторе,но и там немат покой все някой ще ги обяви за живи.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Вървяха мнения, че синдрома на празния кошер бил синдром на празната пчеларска глава. Сега си скубя косите, че не скицирах авторите. Щях да ги питам : още ли са на това мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Вървяха мнения, че синдрома на празния кошер бил синдром на празната пчеларска глава. Сега си скубя косите, че не скицирах авторите. Щях да ги питам : още ли са на това мнение.

Няма такъв синдром.Има бягане на пчелите или изтощаване...според мен де.Пчелите бягат,а накрая и майката си тръгва по живо по здраво...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •