Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4191

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло_Иванов Виж публикацията
    Бях се зарекъл да не казвам и тихичко да се откажа от пчеларството ... но... не става. Ми то като краста, все ме гложди и сърби - вече се не трае...
    Та да си споделя, пък белким ми олекне.
    Края на Август и началото на Септември си почистих семействата от излишният мед, свалих магазините, третирах ги за нозематоза и акари, и до 20 Септември ги подхранвах за пило, както обикновено правя всяка година. Към средата на Октомври им сипах ударно по 3 пълни хранилки инвентиран сироп за попълване на запасите и ги оставих на мира. За моя зла участ по коледа установих че смъртността ми е почти 90 %, а на 3 Януари ударих 100 % смъртност. С две думи от обгрижени и зазимени 42 кошера - умрели 42. Към края на Януари след споделяния се установи че в наше село /ама буквално в населеното място/ 90 % от пчелините са в това състояние, отървали са се само два които са на разстояние от селото - единия е на 2 км а другия е на 5 км. Стигнах до извода че някой от текезарите напръска с НЕЩО СИ и резултата е на лице. Бях решил да се отказвам от пчеларството но вътрешният сърбел е голям и не мога да го направя, особенно като се има в предвид че още от ученическа възраст тичам и се разправям с тях...
    То хубаво да се хвърля вината на земеделците, ама... Ама що не помисли и за друго. Районирането на смъртността може да говори, както за пръскане, така и за манова августувска паша. А срещу природата не можеш нищо да направиш. Докато е време, вземи проби от меда и вижте дали не е манов. Друг е въпросът, с какво си третирал за нозематоза и акари. Поне това да беше написал.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    То хубаво да се хвърля вината на земеделците, ама... Ама що не помисли и за друго. Районирането на смъртността може да говори, както за пръскане, така и за манова августувска паша. А срещу природата не можеш нищо да направиш. Докато е време, вземи проби от меда и вижте дали не е манов. Друг е въпросът, с какво си третирал за нозематоза и акари. Поне това да беше написал.

Стига с тия третирания и с тия мани.Като ги рина с лопата от какво е?Земята е отровена и каквото да цъфне/ако цъфне/от него блика отрова.Що БАБАХ не вземат анализ от почвата в раьоните с най гуляма смъртност.Ами как да вземат като няма такава.Това което се случи при мен тая есен се случи при колега до В Търново миналата.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Земята е отровена и каквото да цъфне/ако цъфне/от него блика отрова.Що БАБАХ не вземат анализ от почвата в раьоните с най гуляма смъртност.Ами как да вземат като няма такава.Това което се случи при мен тая есен се случи при колега до В Търново миналата.
    Главата ти на тебе е отровена.
    Дреме му на БАБХ за пчелите, за кравите, за овцете, за козите и други такива живинки. Нали си вземат заплатите и парите от проверките всяка пролет и есен. Шибани заплатаджии и комисионери! Я ги назначи на пълна самоиздръжка без дотации от държавата, да видиш как ще тръгнат навсякъде проверки и как ще намерят под вола теле като успоредно с това ще ангажират даже и застрахователи /в случай, че има застраховка на пчелина, ако е по програма/ като страна по казуса, за да неутрализират виновника за смъртност. Който не си гледа стоката като хората, БАБХ ли да му намери причината за смъртността и пораженията? Ай да си говорим истината.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Главата ти на тебе е отровена.
    Дреме му на БАБХ за пчелите, за кравите, за овцете, за козите и други такива живинки. Нали си вземат заплатите и парите от проверките всяка пролет и есен. Шибани заплатаджии и комисионери! Я ги назначи на пълна самоиздръжка без дотации от държавата, да видиш как ще тръгнат навсякъде проверки и как ще намерят под вола теле като успоредно с това ще ангажират даже и застрахователи /в случай, че има застраховка на пчелина, ако е по програма/ като страна по казуса, за да неутрализират виновника за смъртност. Който не си гледа стоката като хората, БАБХ ли да му намери причината за смъртността и пораженията? Ай да си говорим истината.
    https://www.vbox7.com/play:b5fd95476c Тук кой е виновен аз ли?Правят един акт 10к/лв и ай пак у ряката...Ама хората не ядат риба...Ами какво ядем аджеба след това пръскане като за световно?

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    И как мановия мед, ще натръшка 36-7 семейства до коледа, след като човека е вадила от меда и е наливал инверт? Колко храна, ще са консумирали до тогава ,като смятаме, че инверта, ще е първата храна , от която ще почнат? Дори и да са имали манов мед в кошера,няма как той да предизвика, при това положение, 90% смъртност до коледа.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    И как мановия мед, ще натръшка 36-7 семейства до коледа, след като човека е вадила от меда и е наливал инверт? Колко храна, ще са консумирали до тогава ,като смятаме, че инверта, ще е първата храна , от която ще почнат? Дори и да са имали манов мед в кошера,няма как той да предизвика, при това положение, 90% смъртност до коледа.

Проблемите почнаха още Септември.В края на септември началото на октомври пчелните семейства се стопиха до 2 м/у рамия.Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.Топлата зима да де шанс на слабаците да са живи умрели/ама бройка/.След всяко застудяване пчелите измираха %-но.Синдрома на празния кошер се появяваше след следващото затопляне.Пчелите просто напущаха кошера и не се връщаха.Защо беше така кой да ти каже... Гогол го е написъл много точно.До края на Марта има още ядове да се берат.Интересно ми е при тая заповед за проверка на пчелините какъв е критерия за пчелно семейство?Интересно ми е защото имам при мен на 3 м/у рамия пчели...Ако това е семейство,аз съм космонафт.

п.п.За 6 часа хванах 4 роя септеври/не мои/които се опитваха да влезнат в кошерите.Всичките роеве загинаха,а също и семействата в които се опитваха да влезнат.Според мен това не е от Маната или от третиране.Тая майка да хвърка не е била хранена,а защо не е била хранена не ми се верва да е от не третиране.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Проблемите почнаха още Септември.В края на септември началото на октомври пчелните семейства се стопиха до 2 м/у рамия.Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.Топлата зима да де шанс на слабаците да са живи умрели/ама бройка/.След всяко застудяване пчелите измираха %-но.Синдрома на празния кошер се появяваше след следващото затопляне.Пчелите просто напущаха кошера и не се връщаха.Защо беше така кой да ти каже... Гогол го е написъл много точно.До края на Марта има още ядове да се берат.Интересно ми е при тая заповед за проверка на пчелините какъв е критерия за пчелно семейство?Интересно ми е защото имам при мен на 3 м/у рамия пчели...Ако това е семейство,аз съм космонафт.
    ,,Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.,,
    Това май не е много добре разбира се нямам идея какво наричаш късно.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    ,,Майките снасяха до късно и доле горе закърпиха полужението на пчели които могат да иззимят.,,
    Това май не е много добре разбира се нямам идея какво наричаш късно.

За сметка на зимните запаси.Всичките ми загинали семейства са позиционирани в средата.Има и такива в студения край но е малък процента.Тия рамки където са загинали са без венец,Това ми говори,че нямат сила за пренасяне,а са се стремяли да правят пчела.Това ги е довършило...За мен е отрова и тя не е в МЕДА/как твърдят колеги/,а в зимните запаси.Колкото повече си хранил дадено семейство толкова повече е разредена.Тия които са живи ще заложат самосмена още след като текне нектара,а от там и много колеги ще отърват първата паша.След първата паша пък тия дето не са се самосменили ще се роят и така ще се изтърве липата,след липата семействата ще са слаби и изтущени и слънчуфката ще ги довърши+акаря...Така виждам нещата Чичо Гошо,но през моите зъркели.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Тия които са живи ще заложат самосмена още след като текне нектара,а от там и много колеги ще отърват първата паша.След първата паша пък тия дето не са се самосменили ще се роят и така ще се изтърве липата,след липата семействата ще са слаби и изтущени и слънчуфката ще ги довърши+акаря...Така виждам нещата Чичо Гошо,но през моите зъркели.
    И нито един намек за суша през втората половина на лятото!И това ми било "пророк".
    Дака,а не мислиш ли,че пчелите сами са решили да се редуцират.Демек,вместо да мизерстват-гладуват през следващата година,по добре да се пренесат във "вечните пчеларски полета",където има достатъчно и разнообразен прашец за всички...

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Чета, че и мановия мед е една от причините,който е вкаран по-време на сушата,но какво да кажат колегите от Странджата.Те вадят ли го всичкият, или медът в плодника им го оставят.Преди години един колега от Малко Търново ми каза че зимували неговите пчели на такъв мед,но аз не му повярвах.А дали е така.Tarty, Янчо Червенков ако се включи може да каже.Гледам че в неговите кошери винаги има суха захар за подхранване и обиране на влагата.

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •