Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4190

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от M.Milkov Виж публикацията
    Майката със семейството в което е в момента го напръскай с нещо меризливо ,и след това със същото с което си пръскал ,напръскай семейството с което ще дадеш майката и нейните пчели.Събери ги,и им сложи храна/твърда./Ако са на рамки ги напръскай с еднаква миризма,и няма да имаш проблеми.Успех.
    Съседното на осиротялото семейство е слабо.Идеята е осиротялото семейство, да го преместя в кошера на майката, а неговият кошер да го махна и част от пчелите да влязат в слабото семейство.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Съседното на осиротялото семейство е слабо.Идеята е осиротялото семейство, да го преместят в кошера на майката, а неговият кошер да го махна и част от пчелите да влязат в слабото семейство.
    Разположението на кошерите е идеално. Правиш го както ти подсказва и Милков. Използваш една и съща "есенция" и за двата. Оставяш ги 5-10 минути да се "напарфюмират" и след това ги съединяваш както си го замислил - осиротялото към майката. Поставяш майката с нейните пчели в лявата част на кошера и до нея преградна дъска, но да има свободно място между нея и кошера. След това поставяш останалите пити от осиротялото в дясната част от кошера. Може и преградна дъска, може и без. Оставяш ги и след ден - два проверяваш за резултата. Другият начин е с клетка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Аз бих качил осиротялото отгоре.Феромоните и миризмата на пило ако има такова ще свършат същата работа.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Днес беше страхотно време и реших да си взема отпуск и да прегледам семействата, тъй като не бях ги преглеждал след студовете. 19 градуса почти цял следобед, и пчелите носеха прашец като луди.Основно 2 вида светло и тъмно жълт. Почти всички семейства прегледах, като косвените белези по летеж и вкарване на прашец се оказаха на 100% верни и правилни. Там където бях видял преди това силен летеж , се оказа, че семействата са много добре и откъм пчели и откъм храна, и откъм пило. Майките вече са наедряли и захранени добре и имаше доста прясно пило във всички семейства. Повечето имаха по 2 рамки пило, колкото консерва и чистеха трета. Силните(само 2-3 ровнах) имаха по 3 рамки пило , но като че ли обема на пилото беше по-плътен и повече. Като цяло съм доволен от видяното, всички се опитват да се развиват, има доста излязла млада пчела. По-слабите ги стесних с преградна дъска на толкова, колкото покриват и затворих всички дъна. Това го правя всяка година всеки март месец и ги отварям след 10 април. На по-слабите разпечатах и преместих срещу пилото пита с повече мед , за да имат като застуди.
    Все пак семействата са по-слаби от миналата година, но динамиката , която видях днес ме обнадежди. До тук съм назад с 3 семейства, едно слабо ми умря декември, едно намерих без майка и го обединих с един слабак и едно ми нападнаха и убиха. Дано да няма изненади Баба Марта.
    Успешен сезон, колеги!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Днес видях на едно-две места, джанката започнала да отваря. Предполагам до края на месеца да цъфне. Миналата година цъфна на 12-13 март, а акацията на 8-10 май. Ако приемаме, че времето между цъфтежа на различните видове е едно и също всяка година, то трябва да очаквам акацията около 28-и април. Ама дали ще стане точно така!??

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    Бях се зарекъл да не казвам и тихичко да се откажа от пчеларството ... но... не става. Ми то като краста, все ме гложди и сърби - вече се не трае...
    Та да си споделя, пък белким ми олекне.
    Края на Август и началото на Септември си почистих семействата от излишният мед, свалих магазините, третирах ги за нозематоза и акари, и до 20 Септември ги подхранвах за пило, както обикновено правя всяка година. Към средата на Октомври им сипах ударно по 3 пълни хранилки инвентиран сироп за попълване на запасите и ги оставих на мира. За моя зла участ по коледа установих че смъртността ми е почти 90 %, а на 3 Януари ударих 100 % смъртност. С две думи от обгрижени и зазимени 42 кошера - умрели 42. Към края на Януари след споделяния се установи че в наше село /ама буквално в населеното място/ 90 % от пчелините са в това състояние, отървали са се само два които са на разстояние от селото - единия е на 2 км а другия е на 5 км. Стигнах до извода че някой от текезарите напръска с НЕЩО СИ и резултата е на лице. Бях решил да се отказвам от пчеларството но вътрешният сърбел е голям и не мога да го направя, особенно като се има в предвид че още от ученическа възраст тичам и се разправям с тях...

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло_Иванов Виж публикацията
    Бях се зарекъл да не казвам и тихичко да се откажа от пчеларството ... но... не става. Ми то като краста, все ме гложди и сърби - вече се не трае...
    Края на Август и началото на Септември си почистих семействата от излишният мед, свалих магазините, третирах ги за нозематоза и акари, и до 20 Септември ги подхранвах за пило, както обикновено правя всяка година. Към средата на Октомври им сипах ударно по 3 пълни хранилки инвентиран сироп за попълване на запасите и ги оставих на мира. За моя зла участ по коледа установих че смъртността ми е почти 90 %, а на 3 Януари ударих 100 % смъртност. С две думи от обгрижени и зазимени 42 кошера - умрели 42. Към края на Януари след споделяния се установи че в наше село /ама буквално в населеното място/ 90 % от пчелините са в това състояние, отървали са се само два които са на разстояние от селото - единия е на 2 км а другия е на 5 км. Стигнах до извода че някой от текезарите напръска с НЕЩО СИ и резултата е на лице. Бях решил да се отказвам от пчеларството но вътрешният сърбел е голям и не мога да го направя, особенно като се има в предвид че още от ученическа възраст тичам и се разправям с тях...
    Съжалявам за сполетялото те. Причината е комплексна, но за сега никой не може да каже, от какво е. Миналата година имаще частично такъв мор, тази обаче е в пъти. Не ми се мисли какво ще става догодина.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Нека пръскат, но като стане като в някои провинции на Китай ще ги видя тогава. Китайците поне си имат китайци бол, а нашите ще си останат само с единия си гол...

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    То хубаво да се хвърля вината на земеделците, ама... Ама що не помисли и за друго. Районирането на смъртността може да говори, както за пръскане, така и за манова августувска паша. А срещу природата не можеш нищо да направиш. Докато е време, вземи проби от меда и вижте дали не е манов. Друг е въпросът, с какво си третирал за нозематоза и акари. Поне това да беше написал.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 6 гост (и))

1. kaloyanv

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •