Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 24 от 55 ПърваПърва ... 14222324252634 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 231 до 240 от общо 542
    VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
    ...
    Не знам защо, и на мен ми направи впечатление, че всичко е изместено в ляво. Дори отвора на таблата е в ляво. Може би като сложиш отводка и е на 4 рамки да речем, да може да се развие по-бързо ?
    Точно затова входа е в ляво, не че не можеш да го центрираш и с две преградни в средата де. Или пък да сложиш две малки семейства/отводки едно до друго и всяко да си има отделна прелка, което с горен в центъра не се получава.
    Подвижното дъно има много преимущества, не го отхвърляй с лека ръка. Честно да си призная, не мога да си обясня, как все още се произвеждат от тия кошери с неподвижното. Но това са си мои философски размишления, добре ще е някой пчелар с дългогодишна практика да се произнесе

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Честно да си призная, не мога да си обясня, как все още се произвеждат от тия кошери с неподвижното. Но това са си мои философски размишления, добре ще е някой пчелар с дългогодишна практика да се произнесе
    Елементарно - търсенето, се отразява на предлагането. Дъната не са неподвижни, а плъзгащи. Плъзгащите дъна са по-лесни за обслужване. Когато човек е по-млад и здрав, не обръща внимание на силата, която разходва. По-просто казано, когато дъното е тип корпусна система, то вдигането на плодника е доста трудоемко.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Елементарно - търсенето, се отразява на предлагането. Дъната не са неподвижни, а плъзгащи. Плъзгащите дъна са по-лесни за обслужване. Когато човек е по-млад и здрав, не обръща внимание на силата, която разходва. По-просто казано, когато дъното е тип корпусна система, то вдигането на плодника е доста трудоемко.
    Не знам дали това има отношение, но района, в който ги гледам се слави с това, че е доста ветровит. Отделно - тази зима видях, че бяха влизали разни животни около кошерите и разсъжденията ми бяха, че ако е подвижно дъното - по-лесно може да се бутне кошера, от някое животно например, отколкото от този с неподвижното дъно, че е по-тежък. Не знам, просто мой си разсъждения.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не знам дали това има отношение, но района, в който ги гледам се слави с това, че е доста ветровит. Отделно - тази зима видях, че бяха влизали разни животни около кошерите и разсъжденията ми бяха, че ако е подвижно дъното - по-лесно може да се бутне кошера, от някое животно например, отколкото от този с неподвижното дъно, че е по-тежък. Не знам, просто мой си разсъждения.
    Знаеш ли, човек стига до някакви свои убеждения, които друг няма как да промени, при условие, че той самия не желае да го направи. Тук ще получиш доста съвети, всеки ще сподели нещо, ще те насочи, а от теб остава да избереш кой съвет е най-приложим за теб, но това ще стане с времето, прилагайки на практика чутото.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Знаеш ли, човек стига до някакви свои убеждения, които друг няма как да промени, при условие, че той самия не желае да го направи. Тук ще получиш доста съвети, всеки ще сподели нещо, ще те насочи, а от теб остава да избереш кой съвет е най-приложим за теб, но това ще стане с времето, прилагайки на практика чутото.
    Благодаря! Така е, да.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Има закопчалки, а това което изтъкваш като предимство, според мен само бели може да ти докара. Особено ако кошера е навъртял някоя и друга годинка. Аз моите изобщо не ги докосвам

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Подвижното/плъзгащо дъно е добре, че може да се вади, почиства, отваря..., но кошера става нестабилен. Обратно, с неподвижното кошера става по здрав/устойчив, но само това.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Има закопчалки, а това което изтъкваш като предимство, според мен само бели може да ти докара. Особено ако кошера е навъртял някоя и друга годинка. Аз моите изобщо не ги докосвам
    Всяка система и/или вид кошер, има предимства и недостатъци. Не мисля да влизам в детайли, просто дадох пример, в отговор на твой пост. Стефчо дали ще работи с дървени, пластмасови, полистиролни и в каква конфигурация, нека сам си прецени.
    Аз имам кошери на повече от 50 г. и продължавам да ги експлоатирам по същия начин, както и новите.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Обсъждахме дъната, иначе за системите си прав, всеки си има предпочитания, разбирания и вкус. Моя съвет към Стефчо е, все пак да си вземе и един с отделно дъно, дали нов, дали втора ръка, ей така за проба, за да си прецени сам. Може и да не го прави. Както си реши. Много ми се иска обаче, след 3-4 години пак да си поговорим по темата

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена

Начинаещ ли беше?Това което си го писъл има колеги дето са имат за гулеми и още не са го разбрали.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Страница 24 от 55 ПърваПърва ... 14222324252634 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •