Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Дойде ми идея. Първоначално смятах да пусна към празна пита струя сироп от някакъв маркуч с малък диаметър чрез помпата за мед, но се сетих за по-производителен вариант. Смятам да залея изцяло питите в изправено положение със гъстия медоподобен сироп. После ще създам вакуум в съда, въздухът в килийките ще се разшири многократно и ще избълбука нагоре през сиропа. След снемане на вакуума останалият въздушен обем в килийките ще се свие многократно и на неговото място ще се настани сироп под натиска на атмосферното налягане. Най-отдолу ще остане малък обем въздух, но той вероятно сам ще изплува към повърхността на килийката. И там да остане, целта ми ще е изпълнена - почти пълна пита със течен 80% сироп, който не кристализира. Този сироп, благодарение на високото си съдържание на фруктоза, ще действа и като влагоабсорбатор - ще поглъща влага от кошерната атмосфера. Докато погълне влага до степен да е податлив на вкисване, се надявам пчелите да го хапнат. Ако пък се окаже, че много бързо се оводнява и вкисва, може да предприема друга мярка - примитивно изкуствено запечатване на напълнената студена пита чрез напръскването и с фино пулверизиран стопен восък. Това как ще стане, не ми е ясно, но не пречи да се пробва. Ако успея да произведа за всеки кошер по един пълен магазин сироп - само го слагам отгоре и край на подхранването и грижата за медовите запаси. Питите ще са белязани и преди акацията ще се махат и центрофугират отново за бъдещо подхранване. Почвайте с критиките.
Вземаш една вана, един по - голям чайник, хващаш питата и я държиш под 45 градуса и наливаш с чайника. Обръщаш питата пак под 45 градуса и пак наливаш. Отцеждаш и поставяш. Трябва ли всеки път да се вкарва по един тон акъл за прости неща?