Това не се случва, защото никъде не си уточнил кой мед за теб е качествен? Айде дай сега пояснение кой мед е такъв, и как твоите клиенти се убеждават в това? Относно хоби пчеларите искам да ти кажа, че не е редно хора неспазващи елементарни хигиенни норми да продават хранителен продукт. Могат да подаряват.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Понякога така се получава с истината. За някой е болка, а за други не. Но когато има правила, нека те да са валидни за всички. Не искам да обидя никой, но няма как един да инвестира хиляди в помещения за добив и пакетаж, а друг да върти центрофугата в салмата. Сетне двамата дремят един до друг на пазара. Съвсем нормално е двете дейности да бъдат разграничени. Като ти е кеф да гледаш пет кошера си ги отглеждай за кеф, и за собствена консумация. Ама когато ще продаваш хранителен продукт в Европата си требе пръч. И един билюк бюрокращина. Това няма да оправи хала на никого, но това е личното ми мнение.
Е за това има фермерски пазари.И там "профитата" нямат място. Да продават на едро и да търсят клиенти във веригите. А да ме извиняват това във веригите и най-заблудените вече знаят, че е сурогат.
Защо ли в България фермерските пазари ги няма. Апропо.Кое е по хигиенично тенекията или стъкления буркан? Аз мога да съхранявам 100-200 кг. в буркани.1-2 тона без калайдисана тенекия с окиси и т.н. дали става?
Всяка жаба да си знае гьола.Да не пиша кой по-чисто си гледа пчелите!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Хигиената не зависи от това дали някой е хоби или профи, а от това дали си мърляч или не.
А след филтрирането на меда(изкарването на прашеца), това което се получава може ли да се нарича "мед" или по-скоро се превръща в "меден продукт"?
Естествено, че е така. Но тук иде реч, че който е решил да продава мед трябва да инвестира в това начинание. Нещо, което не е цел за любителя. В този смисъл искам да кажа, че вместо да хабим ресурс за съмнителни каузи и системи. Най- добре е да работим в посока организиране на пчеларите. Как да стане? Ами много е просто. Към закона за пчеларството да се приложи нов основополагащ член. А именно всеки, който иска да отглежда пчелни семейства в България да бъде член на пчеларска организация. Задължително! И когато си подава заявлението за това просто да отбележи вътре каква е целта му. Ще продава ли пчелни продукти(профи), или няма да продава(хоби). Като ще е хоби да си гледа примерно 5 кошерчета за кеф и наслада на сетивата! По сетне местните организации да прерастнат в национални такива. Може да се върнат и пчеларите проверители, защото така всяка организация ще помага на своите членове. Това според мен би имало смисъл. Това съм видял по Европата и хората имат ред като мед.
Относно филтрирането искам да кажа, че се налага защото по този начин се снижава възможноста от алергични прояви у консуматорите.
Поздрави на всички! Не искам да обидя никой, но за мен това е начина да вървим напред. Заедно с една цел. Да произвеждаме най-качествения мед, най-хубавите пчелни продукти и да сме номер едно.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))