Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
Аз съм инженер. Няма да се ваксинирам. Ако случайно се заразя, имунната ми система ще има възможността да ъпдейтва софтуера си до последната версия на Ковид -19. При това, напълно безплатно!
Тук разбиранията ни силно се доближават (може би поради специфично инженерното ни мислене - търсенето на логиката и причинно-следствената връзка между нещата). Има обаче някои интересни факти, които дали неволно, дали умишлено се премълчават. Едно от тях е процеса на заразяване. От самото начало успяха да ни внушат ролята на трите Д (дезинфекция, дистанция, дисциплина) и носенето на маски, като добро предпазно средство. Да, ама не, както би казал Петко Бочаров, ако беше жив. Маските и дистанцията предпазват от капковото заразяване - кашляне и кихане от заразени или болни хора, а дистанцията от два метра подсилва този ефект. Но това е въздушно-капкова инфекция. Какво се случва с издишания от заразен или болен човек въздух в едно затворено помещение? Милионите микро водни капчици (аерозоли) в издишания от него въздух могат да престоят с часове в обема на стаята преди да паднат на пода или по различните повърхности, където те полепват под формата на конденз, но вирусите в тях остават да живеят още доста часове. А незаразените, кото се намират в помещението дишат този въздух, пипат тези повърхности и после неволно докосват носа, устата и очите си. И заразата е готова!!
Но тук има и нещо друго - колко погълнати вируси са необходими за да се зарази един човек? Има понятие - вирусен товар. Той се определя от количеството вируси, с които имунната система може все още да се справи и когато този праг се надвиши, той се заразява и разболява. За всеки човек този праг е различен и се определя от два фактора - насищането на средата с вируси и подготвеността на имунната му система да се справи с тях.
И тук идваме до парадокса - човек трябва продължително да поема малки количества от съответния вирус и имунната му система да изгражда антитела. Това повишава неговия праг на поносимост към по-голям вирусен товар. А това прави и ваксината!!!