Ехааааа, много хубава восъкотопка ...
... и парите и ще да са много хубави ... преси, термостати и т.н. екстри. Супер
...
а аз си разтапям първо питите в казана и после троптината я прекарвам през една соковарка с пара. За филтър - дамски чорапогащник :-)
Крайния ми продукт на троптината ми, като изсъхне се разпада на гранулки. Значи доволно изваждам восъка.
Оня ден, едни прекупвачи на мед ми казаха, че изкупуват ' и черното'. Т.Е. и самата претопена троптина. Правели 'био пелети' от нея.
Цена - 0,50 лв./кг.
Ама кой ще си играе да въди молци за тая цена. Аз троптината от предната топилка си я изгарям на следващата ...
П.С.
Има едни парни восъкотопилки, в които се нареждат целите пити и се топят така. После си ги вадиш, изсушаваш и пак ползваш. Няма късане на телове и т.н. Такава ще си купувам, ама не се знае кога....
Айде със здраве, колеги.
И е така, и не е баш. Ама става, моята е такава за 33 бр. рамки с уширители. Загрявам я с пропан-бутан и една газова бутилка стига за около три зареждания. Разход си е. Освен това се налага да съм бърз при свалянето на троптината от рамката с теловете. Става бързо и лесно само докато е гореща, иначе се късат телове и става трудно и пипкаво. Следващата парна восъкотопилка, ако отново правя такава, ще е със зареждане от едната страна, съпроводено с избутване на стопените рамки от другата страна. Една по една с темпото, с което ги почиствам. Може би с носещи вериги или нещо такова, не съм мислил по въпроса, но едва ли ще е трудно. Оказва се, че изолацията на такава камера е важна. Разходът на газ ще падне значително. Моята няма изолация, защото не ми стига време да се заема с нея.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))