Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
Тази "ранна паша", голямо тото при наша хладна пролет в Варненско. Това е поленов анализ, за който казал на Георги - нямам думи, как да направя "мед от бяла акация". Тези 33% не смятат като монофлорен мед, само като "букет".

с.розоцветни - ябълки и череши.
с.бобови - жълта/черна/бяла акация, див рожков, комунига, детелина.
с.кръстоцветни - рапица.
липа - основно отделя мана.
други- какво ли не, от тази горичка кадето пчеларствам.

Здравей колега.
Преди 4 години, в края на сезона, комшиите пчелари ми казаха същото- " голямо тото е да изкараш мед тука, по-добре ги премести някъде". Повярвах им. 4 слабички семейства, в края на юли разделих и направих 8 още по слаби. Оцеляха. Слагах им питки през зимата, почти не ги пипнаха. От страх да не умрат от глад, още някъде февруари започнах да им давам сироп. Април и май хубаво време и приток и градеж още от април. Плодниците ги напълниха с изградени основи и даже извадих 24 рамки с мед и прашец за резерва. В средата на май нямаше какво да извадя, десетте рамки имаха пило. До края на май от овошки и акация, от 8 сем. 8 тенекии мед. Целия юни дъждовен а накрая и градушка. Преместването естественно отпадна.
Следваща година. 10 семейства. Подхранване от 8 март до към 10 април. Времето до края на май с температура под 18 гр. Пчелите нервни, прегледите невъзможни, поне за мене защото комшията на 50 м от мен си ги бъркаше когато си иска. До края на май, 2 изостанали с по един магазин, две с 4 и останалите на 3 магазина, не успях да направя четвърти. От началото на юни времето се оправи, непосредствено над пчелина драка може би над хиляда декара. Резултата: от двете слабички общо 10 кг. от останалите 8 -14 тенекии. Без прегледи, без ротиране на магазини. Юли проверени, всички майки налице, роене няма. Майките са маркирани. А иначе рояци минаваха почти всеки ден, даже и хванах един.
Тази година. 11 семейства, 1 със слаба майка и едно с натровени в началото на април летящи пчели, отписано от мен. Времето средна хубост, семействата в края на април с поставен втори магазин. И....следва интересното. На 1 май се завръща специалиста пчелар т.е. сина ми. Още при първия преглед констатира, че семействата са много силни и....да не направели беля, от трите най-силни взе по една рамка с пило и ги сложи на натровената. Не успях да го спра. На втория преглед намери захранени маточници и реши да махне майката като направи ново семейство. Пак не можах да го спра. След десетина дена аз му предложих да сменим майката на слабото семейство, като сложим запечатан маточник. И там не успяхме. Резултата- 5 не бърникани семейства- 5 тенекии с мед, от останалите 5 една тенекия.
Така пчеларствах за кратко. За догодина не знам как ще е, не ми хареса зазимяването но сина каза, че било "научно" и нямало да има проблем. Аз си се съмнявам ама не споря щото няма полза.