Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
Здравейте колега!
С ДБ ще имате само голяма хамалогия, като аз. По добре да започнете с нещо друго. По опитни колеги успешно работят с "хибридна система" (плодник ЛР и магазини) Има и "фарар" и различни "осмаци" и т.н.т.
имхо
Хамалогията няма да я има колегата аматьор–пчелар само когато: 1. Седи на столчето пред кошерите/обезателно на сянка,ако няма подходящо голямо дърво в пчелина да си монтира голям плажен чадър./
2.Пие си студената бира
3.Наемници му преглеждат кошерите и правят необходимите ротации,подреждане, премествания, отнемане на пълните с мед корпуси,магазини или пити,а всичко това тежи и то доста.
4.Наемниците му центрофугират питите и след това ги връщат на място.Пак хамалогия..
5.Наемниците на есен му правят преглед на с–вата,правят необходимите "ваксинации" един път,втори път и т.н.
6.Меда е прибран в склада от наемниците и чака реализация
7.Съпругата му е напълнила купичка с все още течен мед и му го сервира на масата/вече е доста по– хладно и колегата е в къщи/.Той си хапва от медеца и си казва–колко е хубаво да отглеждаш пчели.
Е ,те това е ако искаш да не хамалстваш.
А хамалогията я има при всички системи,ако ще да ги отглеждаш и в нукчета. И те тежат.
А сега на Мартин–въобще не си задавай въпроса дали долен или горен. И двата са необходими на пчелите. Аз съм с Д.Б.–10 . Не само долен и горен вход,ами и половината дъно е на мрежа и зимата е отворено. До 20 януари като зависи от годината. Качествено изработени кошери само като мечта. Иначе още на втория сезон ще ти се озъби някоя от страните. Моите си ги правя сам,така че започни да се учиш и на това едновременно с изучаването на пчелите. Успех Мартине! И никакво отчайване и отказване.