Цитат Първоначално публикувано от Алексиев Виж публикацията
Не ще да са само феромоните, има и други неща сигурно. Аз мисля, че феромоните играят роля но чак на прелката, за другото има и други ориентири, но не и боята на кошера. При два абсолютно еднакви, поне за мене кошера, поставени един до друг, като че ли всяка пчела знае със сигурност къде да влиза, ама това пак за мене може така да изглежда, нали пчелите са еднакви, може и да бъркат а ние да не забелязваме.
Ами правилни са наблюденията ти. Не се заблуждаваш че всяка си знае прелката.Така си е. Цвета на кошера е деветата дупка на кавала за ориентирането им. Основното си мислех,че е слънцето. Но след толкова години съвместен живот с тях и наблюдения които правех волю–неволю се запитах веднъж в един тъмен,облачен ден. Облаците ниско до земята,черни и стана тъмно като свечеряване.А те фъркат та се късат,паша богата от кориандър само на 800м от тях. 38 кошера през 50–60 см. един от друг, на две редици ,като растоянието между редиците е 2,50–3 м. Седя пред тях на един пън и им се радвам.Отвън на прелката около 5–7 войника охраняваха, като понякога много енергично се засилваха към някоя пчела. След подушването я пущаха и тя влизаше. МНОГО РЯДКО ,НО ГО ИМАШЕ. Няма слънце,а как тогава си намират мястото.Като стигнат над двора трингулират запаметеното място на кошера и си влизат .Ама до тук как се ориентират без слънце? Питах се,питах се ,а не намирах нищо което да ме задоволи като отговор. След време къде прочел,къде поспорил с други колеги но започнах да предполагам, че и магнитното поле на Земята им помага и то много.