Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 510

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    В действителност няма зимни пчели просто така се наричат, предполага се, че не е особено полезно особено ако няма прашец но ако едно семейство си е силно и си има запаси от перга и няма пило най вероятно няма да има забележима вреда.
    В действителност хората от руския форум пчеловод споделят, че майсторията е не да имаш много пило и пчели а да имаш много мед а това се постига като през лятото имаш зимни пчели тоест живеят по-дълго от обичайното.Дава се пример, че една майка ако е много добра и ти снася 2000хил яйца на ден за един ,,Друмев цикъл,, от 21 дни това ще струва на семейството 15-20кг. мед.Ако една летна пчела средно живее 35дни то тя събира мед 16дни но ако живее 60дни то тя ще лети за нектар около 40дни.По принцип мозъците казват, че продължителното хранене на пилото води до износване на така наречените зимни пчели а не самото преработване на захарния сироп.
    Но теории всякакви и всеки има право да вярва във всяка аз лично вярвам, че колко повече пило има толкова им е по-къс живота и това струва и е по- голям разход на мед за семейството и остава по- малко за пчеларя но за съжаление старухите от пчеловод не казват лесен метод за удължаване на живота за пчелите а и да го знам надали ще го прилагам ако трябва да си наруша нирваната.
    Според всички тези логики тази година пчелите трябва да преживеят зимата всякак си. Цяло лято нямаше паша и пчелите не правиха нищо. Почиваха си, не преработваха мед, не носеха прашец, пилото беше в минимални количества и т.н.. Всеки си има някакви философии за живота на пчелите, но коя колко е вярна е друг въпрос. Има семейства с шепа пчели се развиват бурно през пролетта, а други силни на вид едва кретат. Какви точно са факторите май никой няма как да каже. А дали захарта помага или пречи на зимните пчели е малко разтеглив въпрос. Защо? Преди дадени години захарта преминаваше през някакъв качествен контрол, но сега едва ли има такъв. Калоричността и не е висока, вредните остатъчни вещества от процеса на производство, къде в малки количества, къде в големи. Всичко това води до изхабяване на пчелите. Най е добре да са си на мед, но при липсата на паша и не запасяването с мед води до решение за хранене със захарен сироп или инверт. В края изисква се да има храна в кошера, а какво ще се получи ще се разбере около 22 март.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Мнения
    2,011
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Според всички тези логики тази година пчелите трябва да преживеят зимата всякак си. Цяло лято нямаше паша и пчелите не правиха нищо. Почиваха си, не преработваха мед, не носеха прашец, пилото беше в минимални количества и т.н.. Всеки си има някакви философии за живота на пчелите, но коя колко е вярна е друг въпрос. Има семейства с шепа пчели се развиват бурно през пролетта, а други силни на вид едва кретат. Какви точно са факторите май никой няма как да каже. А дали захарта помага или пречи на зимните пчели е малко разтеглив въпрос. Защо? Преди дадени години захарта преминаваше през някакъв качествен контрол, но сега едва ли има такъв. Калоричността и не е висока, вредните остатъчни вещества от процеса на производство, къде в малки количества, къде в големи. Всичко това води до изхабяване на пчелите. Най е добре да са си на мед, но при липсата на паша и не запасяването с мед води до решение за хранене със захарен сироп или инверт. В края изисква се да има храна в кошера, а какво ще се получи ще се разбере около 22 март.
    Аз също съм убеден, че захарта не е това което беше!

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Аз също съм убеден, че захарта не е това което беше!
    Всичката захар продавана у нас е тръстикова. Преди г-жа "Йес Сър", Меглена Кунева (Пръмова) ,да ни уреди със забрана за отглеждане на захарно цвекло у нас захарта се правеше от него ,чукундура. Ракиджиите търсят сръбска захар. Защо ли?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •