Зависи от годината по принцип пръскам 2-3 пъти докато са малки и това е, но тази година тази тактика не става.Преди години пробвах 2 години без химия не става и не става то се завъдиха едни белокрилки и едни плесени не е за разправяне.Ако ги садиш някъде на широко и течение може и да стане но при мен не става- пробвах.
Много вярна аналогия Румба. Нахакали го с 5,6 препарата и сетне се кефят на домашното му качество. Ми в него свети половината менделеева таблица. Баш като домашния мед. Дето в него всичко е еко. Барабар с флуметрина, кумафоса и амитраза. Има изключения ама те са редки като Дядо Добри. Мир на праха му! Така че, всеки който иска чиста стока, да иска и анализ от производителя.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
И "като си купиш бисквитки "Катеричка" ..."...Няма човек, който да не е лъган през живота си от некоректен търговец, затова всеки предпочита (ако има възможност) да си купува от някой, на когото има доверие. Каква е гаранцията, че някой, който е решил да мами, не предлага различен мед от този, за който е правен анализа? От друга страна, въпреки коректността си, всеки е хубаво да си изследва меда, защото може да има проблем и по независещи от него причини (Спомням си, че тук колега беше писал за антибиотици в меда, които се оказало, че са заради давани лекарства на рибата в близък язовир!)
Но защо разходите по тези изследвания не се поемат от държавата? Нещо повече, защо не станат задължителни за всички и резултатите да се изнасят в онлайн публичен регистър на всички пчелари? Така, при едни пълни анализи всички ще имат полза: купувача ще намери най-близо до дома си, точно меда който търси, държавата ще знае нивото на замърсяване във всяка точка на страната, на учените също ще им е от полза...И при едни коректни данни и реални, сурови наказания за манипулиращите резултатите, на българския мед ще започне да се гледа по-сериозно и тук и в чужбина...Нооо, както казваше покойния Петко Бочаров - Да, ама не!...
Имам познати които почти не пръскат с отрови но има особености дето не всеки има възможност да приложи
Градината им е в полето няколко декара имат и с.с.животни торта не им е проблем вода също имат.
Садят доматите много нарядко нещо от сорта на метър междуредие и не знам си колко от стрък до стрък ( садят по два) ама бая шахматно.Сеят за тях биволско сърце и розови а за продажба разни професионални сортове де де една семка е не знам си колко стотинки.Интересно е , че винаги ги садят север - юг.Между доматите садят и други щуротии.Мучилират.Има и бетонни колци с опъната тел за вибрации за опрашване.И разни други дребни детаили единия е , че са 4 човека и никой не ходи на работа с това се занимават имат и бая животни де 10 крави и др..
Мисълта ми е, че работата не е като говоренето на приказки много неща са лесни но на практика не е баш така.Мое си мнение!
Харесаха ми въпросите, които поставяш в поста си! Ще ги отделя за да се виждат по-ясно:
1. Но защо разходите по тези изследвания не се поемат от държавата?
2. Защо не станат задължителни за всички (пчелари)?
3. Защо резултатите не се изнасят в онлайн публичен регистър на всички пчелари?
4. Защо държавата не знае нивото на замърсяване във всяка точка на страната?...
Сега като ги чета и препрочитам, се пресетих за един виц, в който може би се съдържа отговора на тези въпроси:
" На проведено широко скроено социо-изследване се установило, че въпросите "Какво да ям?, Къде да седна? и Какво да правя?" - учудващо се удовлетворяват от един и същи отговор сред множеството интервюирани ...."
Да, колега! На "Държавата"(разбирай управниците) и е през к**а не само за пчеларите!
П.П. И за да е по темата: Ами такова е времето у нас през 2020г.!
Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))