Понеже съм буквояд, имам, ако не стотици, то поне десетки въпроси, не към пчеларите, а към "кратуните" измисли тези правила.
1. Защо само регистрираните земеделски производители получават помощи - другите, които не са регистрирани такива, те по-добра година ли имат? (да не говорим, че доста хора останаха дори без работа, препитание, че и без помощи)... и хич да не ми се споменават някой, че виж ли, "...те плащали данъци и трябва да получават помощи..." за разлика от другите, които са по-прости и са рая.
...Малко извън темата, но е в допълнение към предишното изречение - Представете си,че се срещат двама пчеларя. Единия (със субсидии, помощи, малко био подпомагане) "успешно" върти 200 пчелни семейства. Другия пчелар е горд собственик на 2 кошерчета. Тоя с 200 и косур пчелни семейства ще прояви очаквано безпардонно поведение и ще подтисне със "знания", "умения" и "хватки", хлапака дръзнал да притежава 2 нищо и никакви пчелни кошера...
...Обратно към въпросите...
2. Защо срока за подаване на документи е само 13 дни - Очаквам (нищо не очаквам от празни кратуни) логичен отговор.
3. Защо се подпомагат само 5 000 пчеларя, след като има регистрирани над 20 000 такива. Това помощ за пчеларите ли е или за избраните (само земеделски производители);
4. Защо с прокарване на някакво "тъпоумно" решение се пренебрегва равноправието. Колко от тези 5 000 човека, кандидатствали за подпомагане, са злоупотребили с данните за наличните им пчелни семейства. Ще се опитам да отгатна – 99,99%. Ако има поне 5 Човека, които са декларирали верния наличен брой пчелни семейства, бих го/ги посетил и бих му се/си отплатил за доблестта...ама не, не вярвамммм... да има дори и един такъв.
5. Кой провери пчеларите, че семействата, които стопанисват, отговаря на действителността;
6. Защо за България са заделени, като помощи за пчеларите, най-малко средства, сравнение с пчеларите от другите европейски държави.
7. Нима някой вярва, че тези 4-5 милиона лева помощи ще подведат сектора към ново, по-високо ниво. Има ли наивници...или само интересчии...
Докато мисленето ни е на селски тарикати и "Андрешково"поведение, не мисля, че ни очакват добри времена. Това се отнася не само за пчеларите, а и всички отрасли, сектори, позиции др. институции боравещи с парични средства. Ма?ка им...