При над 200 държави по света, мога да извадя не един или два примера, кой какво е дал и какво е взел, кой какви практики е приложил или въвел...и интересното е, че ще има различни мения и всеки ще е прав и ще защитава позицията си. Тук няма значение дали става на въпрос за сливи, круши или грънци...(в коментираната тема - засегнати Пчелари).
...За пострадалите от ураганите може (става на въпрос за подпомагане)...за щетите и последствията от пожарите в Австралия може... за засегнатите отрасли от Ковит също може,...а за кучета и котки не може (да се чете - пчелари).
Всеки сам си избира кауза...всеки пострадал, онеправдан или група такива,...и си защитават интересите (икономически, религиозни или др. такива). Може да са прави или не, може и да са невежи, но застават зад позиция и я отстояват, кой колкото може и колкото му стигат силите и възможностите...иначе няма смисъл всичко това което правим...Защо, защото остава да си мижътуркаме мижътурковия живот...![]()
Даа, нека се отстояват мненията, но и това неможем да направим, защото всеки дърпа чергата към него си. Имам предвид пчеларските среди, за политиката и управлението - ясно, не искам да коментирам. Та така де - биологичния реве, че няма добиви, но трупа позитиви на гърба на държавата, нищо че не спазва регламентите, но баницата си е баница и като ти я дават, си я хапваш. Майкопроизводителите плачат, че не регистрирани в асоциациите им, продават майки, отводки и др. от тоя род. Старите пчеларски лидери плещят глупости по медиите, защото не владеят вече "масите". Е, туй ли е пчеларското съсловие? Както казваш и ти, примери за пчеларски практики бол по света, но у наше село ( разбирай България) - това е дереджето
Пак го казвам за незнам кой път -пазар е нужен и всичко ще си дойде на мястото. Там трябва да се насочат усилията. Да, в години като тази е трудно, но те са рядкост - дано не продължат Имало къде, къде по-добри години и винаги някой ни е виновен, не за друго, а защото не ни "давали" субсидии. Ами то човек плаче когато го боли, инак са крокодилски сълзи и е за туй, когато дойде година като тази, никой няма да ни обърне внимание.
Не е ли най-добре 98 процента от пчеларите да са любители ,да се спре вноса и те да си реализират продукцията на местния пазар на нормални цени .Другите 2 процента ще са крупни пчелари по няколко на област ще разчитат на подвижно пчеларство ,на по-високи добиви и евентуално на коопериране и износ на качествен и скъп мед за запада .Който му стиска става голям ,който не ходи от събота на събота и пак си докарва по някой лев .Мисля ,че България има много кошери на глава от населението в сравнение с по-развити страни ,коeто е показателно ,че няма отлив на желаещи в сектора .
Прегледай плодниците как са, да не се изненадаш още повече след месец, дали имат храна за развитие.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Последна информация от вчера. ДБ са се запасили с големи венци даже някой почти са брокирали майката, но в магазините няма нищо , тук таме малко мед по някоя пита и то общо за магазин не повече от 2-3 кг. Има и силни ДБ те имат по един магазин. ЛР хибридна система : в корпуса няма мед а в магазина над него има средно по 8-10 кг. другите един два магазина празни. най силните имат пълен магазин над плодника и 1/2 втори магазин. Сега е важно да направим зимни пчели и да допълним запасите на който се нуждае. Явно от липата и от ливадите всички са хванали колкото за тях а за мен малко. Личното ми мнение за мен е, че трябваше да се храни след пролетната паша до цъфтежа на липата. В този период при нас беше дъжд и по хладно и голяма част от майките почти спряха снасянето. Преди липата се засуши и заваля след прецъфтяването и. По време на липата пилото тръгна, но старата пчела отпадна за пашата и кошерите ми отслабнаха. Тези дето са ми най-силни са посъбрали малко мед, колкото да изцапам центрофугата, но не е това което трябва да е.
Извода е, трябват силни пчели. За тях винаги има паша![]()
Щом са блокирали майката ,това вече не са венци,а са си килограми мед при ДБ. Интересното при теб /а може би и при много не споделили като теб колеги/ как ще процедираш за да ги направиш тези зимни пчели?–блокирани майки,големи ,, венци,, от мед,някъде меда е долу,другаде е горе,а бе въобще тука има,тука нема.А и още е рано за зимните пчели.Сега направи тези които ще отчуват зимните. Не знам дали си ме разбрал правилно,но няма място за притеснения.Лошото е ,че няма стоков мед–от нищо.Като тази година не е имало може би 20 години назад ,а може и повече. Всичко имаше ,но не когато трябваше.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))