Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 28

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2020
    Въпросът е, че аз искам чисто нови кошери, в които да сложа семейства. За целта мисля да дам празни рамки на моя колега, който да ги запълни до края на август да речем, след което да ги преместим в новите кошери, да ги подхраним и по-късно да ги подготвим за зимата. Все си мисля, че обучението върви с практиката, затова ми се иска и да стартирам сега, да почета малко литература зимата и да продължа на пролет с развитието им.
    Но сега като казваш - не е ясно нито каква зима ни чака, нито колко ще се развият празните рамки за месец-два, та си е риск.
    Другото е да купя от него направо 3 готови кошера, да ги позиционирам в обекта и да ги подготвим за зимата (живеем в близки региони (15 км един от друг) и не мисля, че ще ги стресираме особено при местенето.
    Единственият проблем, който срещам тук е, че неговите кошери са Дадан Блат, а аз съм твърдо решен, че искам да изучавам системата Фарар и нейните резултати.

п.с. може ли да ми препоръчаш отправна точка в обучението - например книга/статия/линк/топик?

Благодаря предварително!

Потребител
    Регистриран
    15.12.2016
    Цитат Първоначално публикувано от ikonomec Виж публикацията
    п.с. може ли да ми препоръчаш отправна точка в обучението - например книга/статия/линк/топик?

Благодаря предварително!
    В този и един друг пчеларски форум има стари теми с файлове на доста книги ,потърси ще ти излезат .Аз лично първо прочетох календарен справочник по пчеларство на Л.Радоев и 1001 въпроса и отговора по пчеларство .Освен това в youtube има доста колеги ,които са качили много видеа и лекции от пчеларските дружества и изложения .Супер полезни са и може да усвоиш голям обем от информация за кратко време .

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Подкрепям Барков! Ако сега тръгнеш, всичко ще е на ура и възможните грешки преди зимата ще са повече. Не си готов с инвентара още!Хубаво е, че си избрал системата. Не прави компромис с избора си. Започваш с нея и толкова. Времето за експерименти с други рамки ще дойде с опита. Ако имаш бюджет, послушай колегата Георги Куров. Вземи си леки корпуси. Работата с тях е много по-приятна. Във времето се изплащат. Фарар изисква повече инвентар. Трябва да го имаш със старта и в резерв. Често се налага да се реагира на момента и липсата му е много неприятна. Аз съм изпадал в такава ситуация. Не го допускай. Обмисли думите на Барков. Ако е възможно трупай опит на пчелина с твоя приятел. Заедно подгответе бъдещите твои семейства. Изградете, ако е възможно повечко рамки сега. С тях заселването догодина (примерно през Април) ще е много по-добре. Зимата ще имаш време за теория, а и колегите за обяснения.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Въпросът е, че аз искам чисто нови кошери, в които да сложа семейства. За целта мисля да дам празни рамки на моя колега, който да ги запълни до края на август да речем, след което да ги преместим в новите кошери, да ги подхраним и по-късно да ги подготвим за зимата. Все си мисля, че обучението върви с практиката, затова ми се иска и да стартирам сега, да почета малко литература зимата и да продължа на пролет с развитието им.
    Но сега като казваш - не е ясно нито каква зима ни чака, нито колко ще се развият празните рамки за месец-два, та си е риск.
    Другото е да купя от него направо 3 готови кошера, да ги позиционирам в обекта и да ги подготвим за зимата (живеем в близки региони (15 км един от друг) и не мисля, че ще ги стресираме особено при местенето.
    Единственият проблем, който срещам тук е, че неговите кошери са Дадан Блат, а аз съм твърдо решен, че искам да изучавам системата Фарар и нейните резултати.

Благодаря предварително!
    Започвам отзад напред с отговорите.
    Колегата те е насочил към две от основните печатни книги, които според мен също са много полезни за всеки начинаещ. Имай предвид, че някои разяснения там, не са подходящи за прилагане, тъй като природата е значително променена, а това пряко влияе на живота на пчелите. Основните неща обаче са добре разяснени и приложими.
    Относно системата бих те посъветвал да вземеш това, което можеш от твоя авер. Предполагам, че той е на ТИ с пчелоотглеждането, което иде да рече, че ще има кой да ти помага. След година-две, когато добиеш опит (сам си стигнал до този извод) лесно и сам ще смениш системата, та дори можеш да отглеждаш и двете успоредно и ще прецениш коя е по-подходяша за теб. Всяка система има плюсове и минуси и това се дължи на ред причини.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско

Благодаря предварително!
    Кажи на твоя познат да ти направи април месец гол рой в твойте новозакупени кошери. Прочети в нета какво е ГОЛ рой.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Кажи на твоя познат да ти направи април месец гол рой в твойте новозакупени кошери. Прочети в нета какво е ГОЛ рой.
    И ще чака още година да се учи, без да си оближе пръстите. Ей, че "смислени" съвети.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз опитах всички системи кошери, включително и Фарар. За Фарар купих финландски полистиролни кошери. Много лесно става заселването им със семейство, което е било на Дадан блат. Слагат се два корпуса Фарар и в тях се поставят плодниковите пити на ДБ семейството.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Почвай не бой се! Иначе една година ще съжаляваш!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    категорично смятам ,че за млад пчлар е по-добре да започне обучението си пролетта, за пчелар с опит не е проблем и сега да вземе семейства или отводки но оттука натам прегледите стават трудни и специфични трябва да се проверява бързо, да се избегне предпоставки нападения и редица други недостатъци. Начинаещия пчелар ще бъде любопитен ще иска да вижда майки и бащи, мед има ли няма ли. ако се спреш да започнеш с гол рой то до 20-ти април трябва да си го взел, отделно трябва да е направен съвестно и може да разчиташ на него ако имаш късна паша ,общо взето иначе......
    Използвай времето до края на сезона, ако приемем ,че все още не е почнал новият, да помагаш на своя приятел и малкото и малкото опит ще ти е полезен за в бъдеще
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •