Може би не пуска достатъчно нектар, за да не я предпочитат.
Може би не пуска достатъчно нектар, за да не я предпочитат.
Пуска, пуска. Има ли акация, забравят всичко друго. Само дето има малка подробност, топлото трябва да е около 30 гр. Миналата година и овошки и акация прецъфтяха при 15-17 гр. максимални температури. Нямаше мирис, нямаше посещение от пчели. Тая година улучихме почти идеалния вариант, облачно, без никакъв вятър и 30-32 гр. максимални температури. От тъмно до тъмно не спират. Акацията не е в изобилие, но що годе силните семейства се отчитат много добре.
Днес отивам на пчелина и гледам това, викам си натровени са, но като приближих гледам търтей. Отворих няколко кошера, някой са горе долу добре, но други имат 1-2кг. мед а строителните рамки изчистени, акация няма а сушата е страшна, вече краката ми пропадат в пукнатините. Други ден започвам да храня, само ме е яд че точно сега ми трябват търтей.
И при мен е така.Север изток
Нейково ,слабите гонят търтеите .Пчелите се готвят За нещо.А какво ние не знаем. Те не казват.
Изгонването на търтеите става не само при глад или при свършване на сезона, но и при обилна паша. Защо се получава този феномен? Храна има достатъчно, но пчелите са ангажирани с голямата по обем работа в силната паша и отказват да хранят търтеите поради липса на време. Търтеите изнемощяват и излитайки в следобедните часове се въргалят пред прелката или по - далеч и умират. Нещо като прегризване на маточниците при подготовка за роене в момент на обилна паша.
Някъде има обилна паша от акацията. При мен също е суша, но все пак след 3-4 дни започна да се отделя нектар и започнаха да раздуват питите. Пред някои кошери се наблюдава такова струпване на търтеи. Но не измират и след време се прибират.
Днес ходих рано на пчелина с цел да го кося, че да няма пчели. Да, ама не. Работеха с пълна сила.
Ник, версии хиляди има, просто Трендафил споделя една от тях.
Ето и аз да споделя нещо актуално - правя отводка, излиза майка в определените дни не снася - няма я. ОК, не се е върнала - проверено. Придавам Нук с майка и пило, всичко точно два дена. Днес гледам бият майката, заложили маточника на нейното пило. Спаих я как да е. Приспах ги с райски газ, унищожих маточниците, дадох майката в клетка, докато пчелите бяха на кома - пак не искат да я "вземат". Яд ме хвана, млада майка, редовна в нука, а осиротяла добра отводка не я иска - а де? Турих им зрял маточника и да се оправят. Мислех магазин да има за липата, ама те не искат. Та мисълта ми е, че ние - пчеларите мислим едно, но пчелите понякога не са с нашето мнение.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))