Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
Благодаря на всички! Амбицирахте ме още повече. Това с еко боята го видях от youtube, може би първия или втория клип, който ми излезе, някъде прочетох, че блажната боя не е ОК? . Там също видях, че се боядисва с ленен безир отвътре. Ще се опитам да направя снимки преди-след реставрацията. Мисля да взема и кит за дърво, за да запълня тук там по някоя пукнатина, след това и малко шкурене.

Да речем, че отначало ще се опитам да уловя някой рояк, как трябва да заредя вече направените кошери ? Аз си го представям така - една две рамки от старите кошери(тях предполагам трябва също да им сложа восъчни листове и да махна старите пити?), по 2-3 нови рамки с восъчна основа, някоя и друга лентичка варостоп? Предполагам, че конкретно тези двата, които имам ще съберат 10 рамки ? За самото ловене - да напръскам обилно единия кошер с екстракт от лимонена трева а другия с пророй ?

Това мисля да е на първо време, поне докато намеря опитен пчелар, с който да вземем отводка и да ми покаже нещата на практика.
Именно старите изградени пити привличат пчелите, освен ако не са проядени от молци (от снимките поне не се вижда да са проядени). Можеш да сложиш шишенце с фитил ако рядко ходиш там, или пък през няколко дни, да капваш по две, три капки от маслото (лимонена трева). Не пречи да опиташ, ако до месец не хванеш, може да заложиш на сигурното и да си закупиш пчелни семейства.