Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Аз вчера успях да направя пълен преглед (вадене и внимателно оглеждане на всяка рамка, отбелязване коя е за смяна, оглед на пилото и майката) на част от кошерите си. Много са добре, сложих на някои ВО, че са започнали да градят в наставките.
    Имам обаче 1 кошер, който за втора поредна пролет излиза от зимата с 2 междурамия пчели. Сега има пило колкото капачка на Омния на 1 пита 2странно (за сравнение в другите са по 2-3 пити с пило, плътно). Миналата година го подпомогнах с пило и пчели от други кошери, пооправи се, даде 1 магазин мед, смени си майката. Тази пролет обаче е пак така. И се чудя дали пак да го подпомагам или да го оставя пък каквото стане. Дали да го преместя на друго място, да преместя семейството в друг кошер? Каква може да е причината да е пак така зле. Не изглеждат болни или вяли, жизнени са, носят си прашец, колкото могат, ама са си малко. Давах му малко захарен сироп, днес гледам не са го вземали.

Един от кошерите с най-много и хубаво подредено пило е с майка с жълта точка ще си я оставя пчелите да и решат съдбата.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    ...
    Имам обаче 1 кошер, който за втора поредна пролет излиза от зимата с 2 междурамия пчели. Сега има пило колкото капачка на Омния на 1 пита 2странно (за сравнение в другите са по 2-3 пити с пило, плътно)...
    Разгледай кошера.Търси пукнатини, отвори от, които да влиза вода.Нещо с условията за живот на пчелите може да не е нормално в тоя кошер.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Аз вчера успях да направя пълен преглед (вадене и внимателно оглеждане на всяка рамка, отбелязване коя е за смяна, оглед на пилото и майката) на част от кошерите си. Много са добре, сложих на някои ВО, че са започнали да градят в наставките.
    Имам обаче 1 кошер, който за втора поредна пролет излиза от зимата с 2 междурамия пчели. Сега има пило колкото капачка на Омния на 1 пита 2странно (за сравнение в другите са по 2-3 пити с пило, плътно). Миналата година го подпомогнах с пило и пчели от други кошери, пооправи се, даде 1 магазин мед, смени си майката. Тази пролет обаче е пак така. И се чудя дали пак да го подпомагам или да го оставя пък каквото стане. Дали да го преместя на друго място, да преместя семейството в друг кошер? Каква може да е причината да е пак така зле. Не изглеждат болни или вяли, жизнени са, носят си прашец, колкото могат, ама са си малко. Давах му малко захарен сироп, днес гледам не са го вземали.

Един от кошерите с най-много и хубаво подредено пило е с майка с жълта точка ще си я оставя пчелите да и решат съдбата.
    Отрежете крилата на майката,но без да я пипате с пръсти и всичко ще се оправи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Разгледай кошера.Търси пукнатини, отвори от, които да влиза вода.Нещо с условията за живот на пчелите може да не е нормално в тоя кошер.
    Аз кошера добре го огледах и вътре изглежда като нов, много е чист, няма влага и плесен, може да съм го сменила миналата пролет.
    Ако имам възможност ще си сменя всичките кошери с полистиролни, семействата, които са ми в такива кошери, са пълни с пчели и пило. Дървените ДБ са добре, но си личи, че са по-слаби от онези в полистиролните. Втора година имам и от двата вида кошери и полистиролните според мен са по-добри.

Цитат Първоначално публикувано от FreeBSD Виж публикацията
    Отрежете крилата на майката,но без да я пипате с пръсти и всичко ще се оправи.
    Това как ще помогне да се оправят нещата? Както казах, миналата година си смениха майката и положението е същото.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Аз кошера добре го огледах и вътре изглежда като нов, много е чист, няма влага и плесен, може да съм го сменила миналата пролет.
    Ако имам възможност ще си сменя всичките кошери с полистиролни, семействата, които са ми в такива кошери, са пълни с пчели и пило. Дървените ДБ са добре, но си личи, че са по-слаби от онези в полистиролните. Втора година имам и от двата вида кошери и полистиролните според мен са по-добри. ...
    А какво мислиш за евентуално отделяне на "химия" в пчелните продукти? Как реагира полистирола с лекарствата?А с дима от пушалката?
    Относно коментираното семейство.Ако смяната е станала късно и новата майка не е успяла да създаде достатъчно силно семейство, на пролет при измирането на зимната пчела семейството ще е слабичко.Според мене стопли и подхрани.Ще настигне другите.Но първата паша може и да не е сред първенците.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    А какво мислиш за евентуално отделяне на "химия" в пчелните продукти? Как реагира полистирола с лекарствата?А с дима от пушалката?
    "Химия" отделена откъде? Ако имаш предвид самия полистирол все си мисля, че са направени много тестове преди да започнат да ги произвеждат. Хиляди такива кошери се използват по целия свят от години, предполагам, че нямаше да е така, ако се намереха химически замърсители в пробите.

Лекарства? Не използвам лекарства. Есен и пролет давам Нозевит+, есен използвам АпиЛайф Вар, който си е предимно тимол.

Пушалка почти не използвам. Отварям кошерите рядко и обикновено не ги опушвам. Ако върху рамките има твърде много пчели, когато затварям капака и ще ги смачкам, тогава ги прибирам с четка или ги пушна само 1 път. Използвам някакви пелети Apicalm от Lega, за които се твърди, че отделят безвреден дим. Надявам се, че е така, но забелязах, че дима от тези пелети изобщо не мирише.

Разбрах, че пчеларите в село имат големи загуби тази зима. Един дори е с 90% смъртност. Защо ли е така? Някои предполагат, че е от някакви турски ленти, които са използвали. Дали са били стари или фалшиви, или по начало не си струват - не разбрах, но много са ги използвали и сега имат загуби. Не се знае точно каква е причината за тази смъртност. Аз имам 1 загубен още в Декември, предполагам, че по някое време е останал без майка. Но сега тези са ми добре и съм много доволна от развитието им.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    "Химия" отделена откъде? ...
    Благодаря.Като физически параметри тоя тип кошери са примамливи.Събирам информация.
    Турските ленти са си "менте".Използвах ги.Изгризват ги много бързо и така "лечебния" им ефект е краткотраен.Силно казано, лечебен.Не са "еко" както ги рекламират.Съдържат флуметрин.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч

Ако пилото е плътно, според мен дай шанс на майката като придадеш люпещо пило.Миналата година имах 2 такива семейства, но ги подпомогнах, защото майките бяха млади и хубави.После се доказаха бързо и вадих и от двете мед. В момента и двете семейства са добре.
    Успех!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Смени майката с материал от друг кошер.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали

При такава майка пчелите трудно ще се лишат от нея.Понякога си мисля,дали не е от сантименти!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •