Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Някъде съм чел, че най-щадящия за пчелите метод за третиране с ОК е чрез опушване. Има логика в това. Пчелите не я поглъщат и тя им действа само контактно. От няколко години третирам с ОК само по този начин. Тъй като третирам през късна есен, когато вече няма пило, а през зимата акарите не се размножават, пролетното третиране става излишно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Някъде съм чел, че най-щадящия за пчелите метод за третиране с ОК е чрез опушване. Има логика в това. Пчелите не я поглъщат и тя им действа само контактно. От няколко години третирам с ОК само по този начин. Тъй като третирам през късна есен, когато вече няма пило, а през зимата акарите не се размножават, пролетното третиране става излишно.
    В късна есен бива, но ако си в пренаселен раьон в късна есен ще имаш пчели без мастно тяло и какви ли не вируси.Хипотетично де, ама в моя раьон след тая топла зима половината пчели ги няма.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Третирам пролет и есен по 2 пъти когато има пило с нискозахарен сироп и ноември с 1:1 един път. Няма никакви проблеми, не вярвайте на всичките статии, някой са поръчкови за да могат да си продават скъпите химии. Маркетингова политика.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Аз съм на друго мнение, а то е че това е най-хард метод за третиране с ОК. ОК се приема много по-бързо от организма чрез вдишване отколкото през устата. Приема се веднага и то шоково за организма в голяма доза. Важи за хората, важи и за насекомите. Хич не е случайно, че акара се посипва веднага след третирането. Като изключим неконтролируемото изпарение и си представим, че всичко е добре изпълнено и ОК не се е превърнала в МК, то тази ОК вкарана в коша се отлага на много ситни кристали върху всяка повърхност в кошера. Като ефективност на третиране може би е много по-добро от напръскване или накапване, но пък си остава в коша много повече от горните два метода. Абе няма щадяща химия, каквото и да си говорим...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Аз съм на друго мнение, а то е че това е най-хард метод за третиране с ОК. ОК се приема много по-бързо от организма чрез вдишване отколкото през устата. Приема се веднага и то шоково за организма в голяма доза. Важи за хората, важи и за насекомите. Хич не е случайно, че акара се посипва веднага след третирането. Като изключим неконтролируемото изпарение и си представим, че всичко е добре изпълнено и ОК не се е превърнала в МК, то тази ОК вкарана в коша се отлага на много ситни кристали върху всяка повърхност в кошера. Като ефективност на третиране може би е много по-добро от напръскване или накапване, но пък си остава в коша много повече от горните два метода. Абе няма щадяща химия, каквото и да си говорим...
    Аз съм на същото мнение, за това не опушвам. Гледам си първо моето здраве, не искам да се надишам с ОК. Колкото и да е БИО щом убива не искам да го дишам. Но е много по лека отрова от чек-мек подобните.

Наблюдател
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    с. Добромирка общ. Сев
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Но е много по лека отрова от чек-мек подобните.
    Сигурен ли сте?
    Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 22.04.2020 в 22:00.

Автор
    Регистриран
    03.02.2019
    Пчеларски район
    с. Варвара, обл. Пазарджик
    Восъкът остава чист, няма натрупване на хим. вещества, както при повечето лентички. Разбира се ОК ако не се използва правилно, може да бъде опасна, все пак това си е киселина.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Някъде съм чел, че най-щадящия за пчелите метод за третиране с ОК е чрез опушване
    Васко,а чел ли си,че най-най-щадящия начин,за "третиране"е чистото гнездо.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Васко,а чел ли си,че най-най-щадящия начин,за "третиране"е чистото гнездо.
    И чистия инвентар.....
    Извинявай за допълнението..
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Продават се противогази колеги.
    И рзликата в опушване и изпараяване е голяма.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •